weby pro nejsevernější čechy

Konec světa v Rynarticích

Stane se, že někdy člověk zatouží utéct před vším tím kolotáním a nervováním, hloupým tlacháním, láteřením aslibováním, před soužením a toužením, prostě před vším, co drásá duši lidskou a bere jí klid.
Tak hodí batoh na záda, obuje bytelné trekovky a vydá se samotný konec všech cest, až na konec světa.
Pokud zbloudí do Českého Švýcarska, má velkou šanci ho najít.
Nachází se v obci Jetřichovice, přesněji řečeno v její části Rynartice a najde ho v nenápadném penzionku sežlutou fasádou s příznačným názvem Hospůdka na konci světa.
My jsme zde našli odpočinek po mnohakilometrové túře, se startem v Doubici a se zastávkou na gulášek naTokáni, odkud jsme pokračovali do Rynartic.
Hospůdka na konci světa, k níž jsme došli zcela nečekaně, splňuje všechno, co unavený turista potřebuje.
Dobře se najíst především.
Jídelní lístek láká na bramborákové speciality, tedy bramborák plněný zelím, grilovaným hermelínem, nebokuřecím masem, ale nabízí také klasiky české kuchyně, jako je gulášek, uzené maso, řízeček, plněné knedlíky, nebo smažák. Nejdražší hlavní jídlo nestojí víc než 130 korun. Polévka čočková byla velmi chutná
s opravdovým masem uzeným za korun čtyřicet, česnečku jsme neochutnali, ale je také v denní nabídce. Jako dezert vám bude nabídnuta zmrzka, nebo palačinka. Neuspokojí-li vás ani jedno, můžete vnořit ruku do mrazáku a vybírat asi ze sedmi druhů nanuků a zmrzlin balených.
Žízeň uhasíte buď čepovaným pivem Březňák anebo pivem s příchutí borůvky, maliny, jahody, citronu, višně či grepu. Pro limonádovníky se zde točí Kofola a Top Malina.
Tolik tedy co se uspokojení chuťových pohárků týče.
Ale pojďme dál. Hodovní místnost je zařízena velmi jednoduše, pouze stoly a lavicemi, výzdoba je nenápadná, vkusná. Pro turistu, který je ještě stále oslněn krásami okolní přírody, by jakákoliv výraznější výzdoba interiéru mohla být spíše rušivá a nežádoucí. Součástí hostince je i kulečníkový stůl menších rozměrů, tága pro dospělé i děti jsou zde k zapůjčení.
Toalety jsou prosté, čisté.
Co je však nejsilnější devizou této hospůdky, to je venkovní terasa, lépe řečeno posezení na vyhlídce.


To je jeden z nejkrásnějších zážitků, které na konci své cesty můžete zažít – sedět vysoko nad údolím, pochutnávat si na bramboráku a pohledem hladit hřbety kopců Českého Švýcarska, s výhledem až k dalekému (nedalekému) děčínskému Sněžníku, kochat se nádherou skalních krasavic Labských pískovců, či jen prostou čistotou okolní panenské přírody, pasoucími se kozami na okolních loukách a pastvinách, vůni čistého vzduchu a kolem protékajících potůčků. Tady člověk pochopí, proč se zdejšímu kraji přezdívá České Švýcarsko …
Pokud se vám odsud nechce odejít, pokud zatoužíte vidět nad vší tou krásnou noční nebe a dopřát si k tomu lahodná italská či znojemská vína, anebo ráno, při východu slunce zde na vyhlídce posnídat smažená vejce, čaj a kávu, můžete využít nabídky penzionu Na konci světa a přespat zde. Ceny jsou skvělé – 200 až 300 korun na osobu a noc.
Snad jedinou kaňkou, jediným maličkým nedostatkem, který by stálo za to odstranit, je nemožnost platit zde platební kartou. Ale snad i sem jednou platební terminál dorazí. Vždyť přeci, i když jsme na konci světa, není všem dnům konec!

Tagy