weby pro nejsevernější čechy

KULT 21, zastavení osmé. Večeře a zen.

Mluví se občas o třešničce na dortu, my to ale malinko pozměníme budeme hovořit o večeři o čtyřech chodech a ten poslední: alsaský koláč je pak tou třešničkou, jenom třešnička je jablko. Ech, to jsem to zkomplikoval!
Takže postupně. Jedním z bodů letošního festivalu Kult je ona zmiňovaná večeře (vždy pro dvanáct diváků) v obejváku v Činoherním studiu a součástí oné večeře je i takové pidi divadelně — loutkové představení The Meridian. I když mudrc, který si tu odehraje svůj příběh vypadá jako figura z křesťanského prostředí, celé to působí lehce zenově a i když je to opravdu jenom taková několikaminiutová drobnička, myslím na ten výjev už druhý den a pořád ho převracím tam a zpátky a v hlavě asi zůstane pěkně dlouho.
Možná, že nic nevyzradím, když připojím odkaz na video z představení, které najdete tady.

Nejsem žádný lingvista, ale kdybych měl někomu říci, jak je to česky, asi bych zvolil slovo životaběh.

Na stránkách, kde je video najdete také další informace o divadle, které dělá nejenom právě tohle pidi — představení, ale také mega — představení a i když je tu veškerý text pouze franouzsky (ano, znovu, nejsem žádný lingvista), je tu i spousta dalších videí, ze kterých si můžete udělat poměrně přesnou představu o šíři záběru divadla Théâtre de la Massue.

Protože se představeni hraje ještě dnes (19/10/2018), máte šanci se sami zůčastnit a já vám to vřele doporučuji, nebo prostě půjdu ještě jednou. Tohle ja nabídka, která se neodmítá:

Šéfkuchař Jean Luc Avelqa podává čtyřchodové menu a víno z oblasti Bordeaux – Rozpečená bageta s paštikou z kachních jater, brusinky | Francouzská cibulačka | Normandské kuře | Alsaský jablkový koláč

Tagy