weby pro nejsevernější čechy

V Pillnitz otevřeli vánoční zahradu, jestli ji chcete navštívit, připravte se, že musíte rozbít prasátko

Jak jsme už psali, na zámku v Pillnitz se letos rozhodli připravit pro návštěvníky takzvanou vánoční zahradu, neboli Christmas garden, po vzoru Londýna nebo Berlína (tam ji vloni údajně navštívilo 270000 lidí).  Kolik jich přijde sem, je zatím těžké odhadnout, protože se otevíralo teprve před několika dny. My jsme se podívat byli a kromě aktuálních fotografií můžeme přidat několik dojmů přímo z místa.

Areál pillnitzského zámku je rozsáhlý a úchvatný sám o sobě, když se rozsvítí všechna nainstalovaná světla, může si návštěvník připadat, že za chvíli začne nějaký velkolepý ples. Dokonce se rozezní hudba a tady přichází první moment, kdy si možná řeknete, že je něco špatně, protože se nehraje tiše a jednotně, ale hlasitě a v každé části areálu jinak. Popové songy vlezlé samy od sebe naruší atmosféru iluze, kterou vzbuzuje osvětlení a když se dostanete do bodu, kde vám hraje jeden song do jednoho a druhý song do druhého ucha, je to jako na matějské pouti a nervóznějším jedincům (třeba mně) může začít pocukávat víčko.

Když si nasadíte sluchátka s vlastní hudbou, trochu to přejde a můžete pokračovat v procházce areálem a je fakt, že některé výhledy nebo detaily jsou úchvatné, některé nudné a některé tak kýčovité, že přemýšlíte kudy pryč. Ale každému podle jeho gusta, samozřejmě.

Vánoce samotné pak evokuje nejvíce hvězdičkový adventní kalendář a občas soška (strašného) santaklause na saních.

Cestičky, kudy můžete mimo hlavní zámecké nádvoří, jsou striktně vyznačeny a na nich i směr prohlídky, u vodních nádrží stojí plavčíci, kteří by vás vytáhli z rybníčku, kdyby vás náhodou napadlo jít se vykoupat a u několika stánků voní bratwursty, punče (i dětské) a svařák.

Celé to není úplně levné. Ve všední dny platí dospělí 15 euro, děti od 6 do 14 let 12,50 euro a senioři a studenti 12,50 euro. Rodinné vstupné vás přijde na 42 euro. O víkendech a o svátcích zaplatíte ještě víc, dospělí 17 euro, děti 14,50 euro a rodinný vstupní poplatek je 48 eur.

Otázku, jestli jít nebo nejít, si musíte zodpovědět každý za sebe; vypadnout z vánočního shonu je prima a kdyby pořadatelé udělali něco s hudební dramaturgií, bylo by to o dost příjemnější.

Jestli ale nastavené vstupné stojí za pár fotek na instagramu, to je otázka, kterou pravděpodobně vyřeší až rodinný ekonom.

Tagy