weby pro nejsevernější čechy

Tak vy prý máte kanál! A mohl byste nám ho ukázat?

V New Yorku je Canal Street, která se táhne od ulice East Brodway na východě k West Street na západě. A v Liberci je kanálová ulička, která nemá žádné jméno, respektive se ji říká nebo říkalo pochcaná nebo papírová ulice.  A kanálů je tu přehršle; možná zatím jenom hršle a přehršle jich tu teprve bude.

O co jde?

Začalo to tak, že Tomáš Hasil dostal kdysi jeden kanál k narozeninám a vrátil ho do veřejného prostoru. Tak se mu to zalíbilo, že sehnal/dostal/vyjednal další kanál a začalo osazování papírové ulice těmito artefakty a dnes jich tam najdete nízké desítky. Nějaký čas už se nejedná o čistě soukromou aktivitu, protože se této agendy ujal spolek G300, který projekt nazval Civilizace  a pokouší se navázat na legendární výstavu Socha a město Liberec, která proběhla ve městě v roce 1969.

(Výstava, která tuhle původní připomínala proběhla v roce 2009 v místní oblastní galerii. Ač si to neuvědomujeme, tak tuto přehlídku stále připomínají některé plastiky, které dnes vidíme jako samozřejmou součást libereckého prostředí. Jsou to např. sochy J. Nováka a E. Kmentové naproti Severočeskému muzeu nebo plastika Dvanáct měsíců od Josefa Klimeše v parku před hotelem Zlatý lev.)

Spolek G300 jedná o instalaci dalších kanálů „v tuto chvíli máme zažádáno v Kutné Hoře, Lednici, Táboře, Žitavě, Frýdlantě, Jeruzalémě, Berlíně, Paříži“. Včera mi kolegyně z Drážďan říkaly, že jeden kanál už shánějí i ony.

V tiskové zprávě se dále píše: Projekt Galerie v uličce si klade za cíl doplnit projekt Civilizace o možnost vizualizace fotografií kanálových poklopů z celého světa ve venkovní galerii – Galerii v uličce. V této souvislosti je naší představou, především pomocí sociálních sítí, zapojit širokou veřejnost z celého světa k focení a zasílání snímků zajímavých kanálových poklopů z měst, ve kterých žijí či je z nejrůznějších důvodů navšívili.
Jako pokus jsme v měsíci srpnu 2018 „spustili“ minikampaň na toto téma do velmi úzké skupiny lidí. Během necelých tří týdnů se nám sešlo více než 50 fotografií kanálových poklopů z celého světa (ČR, Evropa, Indonésie, Amerika, Asie). Je zřejmé, že zájem podílet se na takovémto projektu existuje a je dokonce možné, že překoná i naše očekávání. 

A připojit se můžete i vy, stačí napsat na email g300@g300.cz

A kde tu kanálovou – pochcanou – papírovou uličku najdete? Mezi ulicí Pražskou a Revoluční. Liberečtí jistě vědí a rádi poradí. Nebo ne?

Tagy