weby pro nejsevernější čechy

Lidé, věci, nálady (obrazy Pepy Schwarzerové)

V rubrice Výtvarno jsme zatím představovali zajímavé výtvarníky (mezi něž počítáme i fotografy) v souvislosti s jejich výstavou realizovanou v reálných prostorách výstavních síní. Dnes otevíráme výstavu obrazů ve virtuálním prostoru našeho webu.

Ráno. Všichni odešli za denními povinnostmi. Zůstaly jen opuštěné talíře, misky, hrnky, zbytek chleba… příbory, nůž, ohryzek. Zátiší připravené k zachycení na plátno nebo k uklizení do dřezu a do koše. Mám ráda lidské stopy, fantastické krajiny na ranním kuchyňském stole, krajiny výhledů z oken. Do paměti své i fotoaparátu si neustále ukládám vše, co na mě promluví. Z toho pak vybírám podle potřeby a nálady. Moje postavy na plátně žijí skutečný život, více se ale odehrává v jejich myslích. V abstrakci spatřuji nejvíce svobody pro diváka, ale pro mě je taková svoboda tím nejtěžším, k čemu chci postupně dospět. Mým největším přáním je namalovat obraz jedním tahem. Na to si ale ještě netroufám.
Pepa

fotoportrét Pepy – foto: Veronika Tymelová

Pepa (Petra) Schwarzerová se narodila 12. března 1979 v jihočeském Táboře. Na Střední průmyslové škole keramické v Bechyni vystudovala obor výtvarné zpracování keramiky a porcelánu. Zpočátku pracovala v keramických dílnách, později byla na mateřské dovolené a v domácnosti, nyní je výtvarnice ve svobodném povolání. Ve své autorské tvorbě se zpočátku věnovala keramice, od roku 2005 se soustřeďuje především na malbu a ilustraci. Používá akrylové barvy, spreje a příležitostně i olejové barvy. Žila postupně v Olomouci, Brně, Novém Hrádku, Provodově – Šonově. Po tříletém pobytu ve francouzském Solaize (2015-2017) se s manželem a třemi dětmi vrátila do českého Nového Hrádku.

Uspořádala čtrnáct samostatných výstav. V České republice mj. v galeriích v Milevsku, Novém Městě nad Metují, Provodove-Šonově a v Brně, ve Francii např. v Mediatheque de Solaize, Institutu de Génomique Fonctionnelle, Lyon nebo v Salonu v Ternay, kde získala první cenu v oboru malba.

Ilustrovala antologii Setkání (EU Tribun 2009) a sbírku japonských pětiverší v překladu Martina Černera Na druhé straně hor (JUKO 2010).

Pro www.naseveru.net připravil Milan Hrabal
Fotografie Veronika Tymelová

 Parc de la Tete d´Or
 Petit café
 Petit chercheur
 Rybník
 Rhône vylitá z břehů
 Robinson
 Mráz
 Zůstali jsme doma

Tagy