weby pro nejsevernější čechy

Děčín má po více než sto letech novou lávku k východnímu nádraží

Lidé v Děčíně mohou od pondělí 14. ledna využívat novou lávku přes koleje. Lávka spojuje lokalitu u východního nádraží s Kamenickou ulicí. Její stavba vyšla na více než 42 milionů korun, městu se na ni podařilo získat dotaci.

„Jsme rádi, že lávka byla v pořádku dokončena a může ji využívat veřejnost. Dobrou práci odvedli úředníci, jimž se na lávku podařilo získat dotaci,“ říká náměstek primátora Vladislav Raška.

Původní lávka byla stržena loni v únoru. Poté začala stavební firma na místě budovat novou betonovou lávku. Dokončena byla na konci roku 2018, veřejnost se po ní mohla poprvé vydat 14. ledna v 8 hodin ráno.

Před oficiálním otevřením bylo nutné provést zkoušku protiskluzových vlastností lávky. Někteří lidé lávku začali využívat ještě v době, kdy nebyla uvedena do provozu. Stavební firma tak musela na oba příchody několikrát vyvěsit upozornění na její uzavření. V té době na lávce neprobíhala zimní údržba. Od dne otevření se o zimní údržbu lávky začaly starat Technické služby Děčín a.s.

Město Děčín stála lávka 11,2 milionů korun, a to díky získané dotaci z dotačního titulu Křížení komunikací Státního fondu dopravní infrastruktury. Celkově vyšla stavba lávky na 42,3 milionů korun.

Novou lávku již Děčín potřeboval. Ta původní byla ve velmi špatném technickém stavu a bylo ji třeba neustále opravovat. Lidem v Děčíně sloužila více než 100 let, uvedena do provozu byla v roce 1916.

Zachování lávky je v souladu se Strategickým plánem rozvoje města Děčín 2014 – 2020.

 

 

 

Tagy