weby pro nejsevernější čechy

Naše mezinárodní a významné dny – 5. týden

V rubrice Naše mezinárodní a významné dny bychom Vám chtěli připomenout důležitost těchto dní, ať už dělají radost, nebo nás nutí k zamyšlení.

28. 1. Mezinárodní den mobilizace proti jaderné válce– fascinující historie výzkumu uvolnění jaderné energie, která začala na začátku minulého století a která potvrdila, že asi nejznámější fyzikální rovnici všech dob, tedy, že E=mc², opravdu funguje, měla dva výsledky. Možnost jadernou energii využívat mírově a spustit jaderné energie, ale také, jak to bývá, použít uvolněnou energii k ničení a zabíjení.

Popravdě jsem nenašel důvod, proč byl právě tento mezinárodní den přiřazen právě tomuto datu.

O výzkumu, který se jaderné energie týká přednáší famózně profesor Podolský.

28. 1. Den ochrany osobních údajů– tento den vyhlásila Rada Evropy roku 2007. Ochrana osobních údajů je ale, v době, kdy není daleko okamžik, kdy budeme všichni očipováni a kontrolování kontinuálně od narození do smrti, vlastně docela temný vtip.

31. 1. Světový den pomoci malomocným –  připomínáme si ho od roku 1954. Malomocenství, též lepra či Hansenova nemoc je infekční onemocnění způsobené bakterií Mycobacterium leprae. Původně řecké slovo „lepra“ označuje chorobu, při níž se loupe kůže (od slovesa Λέπω – loupu se). Tradiční český název „malomocenství“ odkazuje zřejmě na poškození hmatu, které choroba způsobuje. Podle WHO výrazně pokleslo množství lidí trpících leprou, a to asi z 5,2 miliónů lidí v roce 1985 přes 0,8 miliónů lidí v roce 1999 asi na 200 000 případů registrovaných v roce 2011.

31. 1. Den dětí ulice – u nás to není představitelné, ale na ulici po světě žijí miliony dětí, které mají omezená práva a velmi malou šanci, že by v životě mohly uspět, dožijí-li se vůbec ve zdraví dospělosti. Nezisková organizace Jugend Eine Welt z Rakouska vyhlásila Den dětí ulice roku 2009, kdy se konalo 75. výročí kanonizace Johna Boska, „Otce a učitele mládeže“. Tento den bychom si měli připomenout situaci těchto dětí a mladých lidí.

2. 2. Den zasvěcený Bohu– Papež Jan Pavel II. v roce 1997 spojil liturgický svátek Uvedení Páně do chrámu (lidově Hromnice), který připomíná Ježíšovo zasvěcení, s připomínkou těch, kdo v církvi zasvěcují svůj život celoživotní službě Bohu i lidstvu.

2. 2. Světový den mokřadů– mokřady jsou pro naší planetu a život na ní velmi důležité, proto bychom si měli připomenout Světovým dnem mokřadů  jejich přínos, jako udržování a doplňování  vody v krajině, poskytování potravy, která živí miliony lidí a že slouží jako domov mnoha živočichů a rostlin. Od roku 1900 již zmizelo 64 % světových mokřadů, což je děsivé. Oslavou tohoto dne si připomínáme datum přijetí Úmluvy o mokřadech majících mezinárodní význam (Ramsarská úmluva) dne 2. února 1971 v íránském městě Ramsar.

 

Tagy