weby pro nejsevernější čechy

Naše mezinárodní a významné dny – 6. týden

V rubrice Naše mezinárodní a významné dny bychom Vám chtěli připomenout důležitost těchto dní, ať už dělají radost, nebo nás nutí k zamyšlení.

4. 2. Světový den boje proti rakovině – Rakovina – nemoc, která si nevybírá. Její závažnost nám má připomenout tento den, má zvýšit informovanost a šíření osvěty o této nemoci. Především v oblasti prevence a včasné detekce onemocnění. Rakovina je nejčastější příčinou úmrtí, ve světě umírají na některé ze zhoubných onemocnění 8,2 milionu lidí (pro představu 8,2 Prah nebo 820 městeček o 10 000 obyvatel). Mnoho z nich jsou však úmrtí zbytečná – lidé nechodí na preventivní prohlídky a hlavně žijí nezdravým životním stylem, jako je kouření, nadměrná konzumace alkoholu, špatné stravování a nedostatek pohybu.

6. 2. Mezinárodní den nulové tolerance ženské obřízky – tyto ohyzdné praktiky, které jsou páchány na ženách, mají náboženské, kulturní nebo sociální příčiny. Žen a dívek, které mají zmrzačené pohlavní orgány, aniž by tento brutální zákrok měl zdravotní důvod, žije podle ohhadů WHO ve světě, především v Africe, asi 140 milionů.

10. 2. Světový den manželství– Světový den manželství se slaví vždy každou druhou neděli v únoru, občas se tedy může stát, že vyjde na 14. února, kdy se slaví i svátek zamilovaných. Světový den manželství vznikl za účelem uctění ženy a muže jako hlav rodiny v roce 1983 v USA. Když se manžeství podaří a vydrží, dá se mluvit o štěstí, tedy pokud jsou samotní manželé v  manželství šťastní, rozvodovost se totiž v naší zemi pohybuje okolo 50%.

 

Tagy