weby pro nejsevernější čechy

Naše mezinárodní a významné dny – 8. týden

V rubrice Naše mezinárodní a významné dny bychom Vám chtěli připomenout důležitost těchto dní, ať už dělají radost, nebo nás nutí k zamyšlení.

20. 2. Den domácích mazlíčků – nevíme sice kdo a kdy tento den vyhlásil, ale tušíme, že měl rád domácí mazlíčky. My mazlíčky také máme rádi.

20. 2. Světový den sociální spravedlnosti – tento den vyhlásila roku 2007 OSN.  Jeho posláním je boj proti chudobě, dodržování lidských práv a uvědomění si základní hodnoty společnosti.

21. 2. Den boje proti kolonialismu – Tento den ustanovila skautská mládeži ze zemí jihovýchodní Asie již roku 1948, jako připomínku a zároveň výročí povstání námořníků z Bombaje proti britské koloniální nadvládě.

21. 2. Mezinárodní den mateřského jazyka – Ve světě se mluví asi 7 tisíci jazyky, některé ani neexistují v písemné podobě. Tímto mezinárodním dnem si připomeneme, že každý z těchto 7 tisíc jazyků je pro určitou skupinu lidí jazykem mateřským. Mnohým jazykům však hrozí zánik, také proto UNESCO vyhlásilo tento mezinárodní den.

22. 2. Den sesterství – vyhlásila skautská organizace roku 1926

Svátek má skautům připomínat, že je jich na celém světě hodně a že všichni jsou si bratry a sestrami bez ohledu na barvu kůže, národnost či věk.

22. 2. Den obětí zločinu – oběti zločinu (pokud zločin přežijí) si svůj zážitek nesou celý život, stejně tak jako jejich rodiny. Připomeňme si tento den, že je potřeba nejen zločiny trestat, ale i nezapomínat na oběti, jejich traumata a snahu jim pomoci.

 

Tagy