weby pro nejsevernější čechy

Hymnu libereckým hokejistům zpívá Johanka Matunová

Johanka Matunová je drobná dívka, která nastupuje před, téměř, každým ligovým zápasem libereckých Bílých Tygrů na jejich led a utkání zahajuje tím, že zazpívá naši státní hymnu. V prostoru mezi střídačkami vezme tón, nastoupí před plnou arénu a zazpívá jednu z nejhezčích písniček, kterou znám. Jaké to je?

Pěknej zvyk, zahajovat v Liberci hokejová ligová utkáni zpěvem hymny mám nejvíc spojení s vámi. Kdybych vás potkal na ulici, poznám vás spíš, než některé hokejisty. Je težké být tváří, nejen hokejistů, ale vlastně – svým způsobem – celého Liberce?

Děkuji za krasnou otázku! Vlastně jsem takhle, jak jste to napsal, nikdy neuvažovala. ,,Tvář celého Liberce” Přece jen, já zazpívám pouze hymnu a jak dopadne zápas, je už na hokejistech. Ale už se mi párkrát stalo, že mě pár lidí zastavilo a ptali se, jestli to jsem opravdu já, co zpívám tu hymnu a vlastně je to moc milý a hřejivý pocit. :-)

Hymnu máme pěknou. Jaké je to zpívat ji vlastně skoro každý týden?
Mění se nějak váš vztah k té písničce?

No, upřímně, když jsem hymnu na hokeji zpívala úplně poprvé (asi 3 roky zpátky), tak jsem z toho byla neskutečně nervózní, protože se mi už v minulosti stalo, že jsem se do zpívání hymny tak ponořila, až jsem popletla slova. A teď, vždy před každým zápasem, mi v hlavou tahle vzpomínka proběhne a já se musím vnitřně uklidňovat – “vždyť to nespleteš, hymnu si zpívala už milionkrát” .. ale člověk nikdy neví, že?.. Každopádně na led chodím bez trémy a vždy si to jdu prostě užít. Naší hymnu mám moc ráda, působí na mě něžně a jsem vděčná za to, že ji můžu zpívat tak často.

Všiml jsem si, ze náš tiskový mluvčí Martin Kadlec a moderátor utkání Honza Havlíček zpívají s vámi. Neruší vás to?)
Po pravdě, občas mám co dělat, abych se udržela a nezačala se smát, protože stojí přímo naproti mně a jejich zpěv je poněkud.. no, hlasitý:D. Ale je to milé a já čekám na chvíli, kdy si na ten červený koberec půjdou stoupnout se mnou a zazpíváme si to sborově.

Předpokládám, že to není jediná pisnička, kterou zpíváte. Pracujete v nějakém sboru? Zpíváte s kapelou? Je to kariéra, které se chcete věnovat?
Touhle otázkou jste mě tedy rozesmál. Hymna skutečně není můj jediný repertoár, i když si to spousta lidí může myslet.
12 let jsem zpívala v Libereckém Severáčku, nějaký čas jsem zpívala jazz s Bigbandem v ZUŠ, také zpívám i v divadle v opeře Kouzelná flétna roli Génia a 5. rokem zpívám sólově u pí. uč. Kurfiřtové, díky které mám za sebou několik krásných koncertů a úspěšných pěveckých soutěží a nedávno mě připravovala na zkoušky na konzervatoř.

Na liberecký stadion chodívá skoro šest tisíc diváků, to je velké publikum. Chtěla byste si zkusit zazpívat v nějaké ještě vetší aréně?
A něco jiného než Kde domov můj?
Za tu dobu, co zpívám, jsem měla možnost zpívat v opravdu nádherných sálech a prostorách – především v zahraničí, ale když si člověk uvědomí, že zpívá pro takovou spoustu lidí, je to nepopsatelný pocit a neskutečná dávka adrenalinu. Takže, abych odpověděla na Vaši otázku.. tak ano. Kdyby třeba někdy v budoucnu přišla nabídka, zazpívat si v nějaké jiné aréně, neváhala bych a brala bych to hned!

A co hokej? Viděla jste někdy zápas anebo máte příliš mnoho jiných povinností?
Na hokej chodím zřídka kdy. Čas od času se na nějaký zápas zajdu podívat. Mám ale tolik jiných povinností, že často jen přijedu, za minutu odzpívám a jedu zase domů. Ale Bílým tygrům moc fandím a jsem vděčná za to, že jim můžu zahajovat každý domácí zápas.

Johanka na zájezdu v Jižní Koreji se Severáčkem.

Tagy