weby pro nejsevernější čechy

Hynek Čermák jde z filmu do filmu. Momentálně natáčí Poslední aristokratku s Jiřím Vejdělkem.

Jako sázka na jistotu vypadá připravovaný film Poslední aristokratka. Režisér filmových hitů Jiří Vejdělek, tvář seriálu Rapl Hynek Čermák, Eliška Balzerová a mnoho dalších. Co o filmu zatím víme?Režisér Jiří Vejdělek začal natáčet nový celovečerní film Poslední aristokratka v hlavní roli s Hynkem Čermákem, který ve filmu ztvárňuje potomka českého šlechtického rodu Kostků. Filmaři začali natáčet na zámku Lemberk na Liberecku, postupně štáb využije pro natáčení zámky Buchlovice u Uherského Hradiště, Rájec v okrese Blansko, Jaroslavice na Znojemsku a v půlce března natáčení skončí na zámku Milotice v okrese Hodonín. Dva dny budou filmaři točit v Praze.

Scénář k Poslední aristokratce na motivy knižních bestsellerů Poslední aristokratka a Aristokratka ve Varu spisovatele Evžena Bočka napsal Jiří Vejdělek, který už má za sebou jednu scenáristickou a režijní adaptaci bestlelleru. Vejdělkovu komedii Účastníci zájezdu podle úspěšné knihy Michala Viewegha vidělo v kinech přes 800 tisíc lidí, herecké výkony v tomto filmu ocenila i porota na MFF Tribeca v New Yorku. Tímto divácky nejúspěšnějším snímkem roku 2006 Jiří Vejdělek poprvé vstoupil do celovečerní hrané tvorby.

Příběh filmu Poslední aristokratka začíná na sklonku roku 1996 ve chvíli, kdy rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům v restituci zpět dávné rodové sídlo – zámek Kostka. Hrabě František Antonín Kostka z Kostky, potomek emigrantů, se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Mimochodem – křestní jméno Marie je v rodě Kostků prokleté, protože žádná z jejích jmenovkyň se nedožila více než dvaceti let. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast znají jen z vyprávění svých předků, záležitosti spojené s restitucí zámku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář a zahradník pan Krása (Pavel Liška). Nejblíže v okolí, na sousedním zámku Hvězda, bydlí mladý šlechtic Max (Zdeněk Piškula) z početného rodu Launů. Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních let, samotní Kostkovi stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit Kostku zachránit. Ve filmu dále hrají Tatiana Pauhofová nebo Zdenka Procházková.

Filmaři natáčejí na širokoúhlý formát cinemaskopu, za kamerou stojí Vladimír Smutný. „Hlavní prostředí příběhu není rozhodně všední, protože být zámeckým pánem se nepoštěstí každému. O to reálněji musí ovšem filmová Kostka vypadat. Žádný ateliér, točit budeme ve skutečných historických objektech,“ říká režisér Jiří Vejdělek a dodává: „Mám k dispozici fantastické herce, které povedu k přesnému komediálnímu hraní, aby současná herecká generace přispěla k oživení tradice komediálního herectví v naší kinematografii.“ Kostýmní výtvarnicí filmu je Katarína Hollá a architektem Martin Kurel.

Producenty snímku Poslední aristokratka jsou Ondřej Zima a Silvie Michajlova ze společnosti Evolution Films, kteří se podíleli například na filmech Učitelka, Kobry a užovky, František je děvkař či na připravovaném Amundsenovi, na seriálech Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Trpaslík nebo chystané Zkáze Dejvického divadla. Koproducenty filmu jsou Česká televize (Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové), innogy a slovenská společnost PubRes. Film vzniká s podporou Jihomoravského filmového nadačního fondu a ve spolupráci s Národním památkovým ústavem. Snímek uvede do kin 24. října 2019 distribuční společnost Falcon.

Tagy