weby pro nejsevernější čechy

Českopliský kruh přátel hudby nabídne v březnu Mou vlast

Českolipský kruh přátel hudby představí v březnu Smetanovu Mou vlast pro harfu a dalšího českolipského skladatele.

V březnu nabídne Českolipský kruh přátel hudby vystoupení přední české harfistky Jany Bouškové, která do České Lípy přiveze svůj nový koncertní program složený z děl českých autorů, jemuž dominuje část ikonické Smetanovy Mé vlasti v úpravě pro harfu. Ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Českolipska je připraveno představení další českolipské hudební osobnosti – pedagoga, varhaníka a regenschoriho Karla Černického.

Koncert se uskuteční v úterý 12. března 2019 od 19 hodin v českolipském Centru textilního tisku a poslední vstupenky jsou ještě v prodeji ve festivalové pokladně či online na www.lipamusica.cz.

Českolipský kruh přátel hudby upozorňuje – koncert Jany Bouškové se přesouvá ze 12. 3. na 2. 4. 2019!​

Z důvodu náhlé zdravotní indispozice harfistky Jany Bouškové se její vystoupení v rámci Českolipského kruhu přátel hudby dnes, tj. 12. 3. od 19 hod. v Centru textilního tisku, neuskuteční. Koncert proběhne v náhradním termínu v úterý 2. dubna od 19 hodin v prostorách kostela Mistra Jana Husa, Roháče z Dubé 1250/24 v České Lípě. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti. S ohledem na nutnou změnu koncertního prostoru bude v nejbližších dnech zahájen doprodej vstupenek.

Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení!

Jana Boušková je výjimečnou reprezentantkou české klasické hudby doma i v zahraničí, jako jediná česká představitelka harfového oboru uspěla na nejprestižnějších harfových soutěží v zahraničí a dnes je žádanou umělkyní vystupující po celém světě. Současně je i členkou našeho prvního orchestru – České filharmonie. Program třetího letošního koncertu cyklu nabídne provedení prvních třech básní Smetanovy Mé Vlasti v úpravě pro sólovou harfu. Kromě toho zazní i Americká suita Antonína Dvořáka, kterou pro harfu rovněž upravila harfistka Boušková. Česká hudba má v jejím repertoáru výsadní a nezastupitelné místo, najdeme zde takřka všechna standardní díla pro harfu napříč hudebními dějinami i řadu děl soudobých, která byla v řadě případů zkomponována přímo pro Janu Bouškovou.

Mojí celoživotní snahou je, aby harfový repertoár byl co možná nejzajímavější a pro publikum vždy poutavý. Českých skladeb z dob obrození má harfa pramálo, pokud v originále vůbec nějaké existují, a s nápadem úprav skladeb Bedřicha Smetany pro harfu přišel již český harfista minulého století, Hanuš Trneček. Jeho Vltava je již dnes běžnou součástí repertoáru harfistů u nás i v zahraničí a často se při jejím uvádění setkávám s reakcí publika, že při mé hře této úpravy slyší najednou úplně celý orchestr. To mě nadchlo a spontánně inspirovalo k úpravě dalších částí symfonické básně Má Vlast ve snaze ještě více ukázat zvukové možnosti harfy…,“ uvádí Jana Boušková.

Tak vznikly úpravy Šárky a též Vyšehradu, jehož podoba z pera Hanuše Trnečka neodpovídala zcela Smetanově předloze. Úprava děl pro harfu je maximálně věrná klavírnímu partu pouze s přihlédnutím k technickým specifikům harfy. Polovinu Smetanovy Mé vlasti doplnila Jana Boušková o úpravu Dvořákovy Americké suity pro klavír, kterou premiérovala v Chicagu.

Americká Suita Antonína Dvořáka je skladba, kterou jsem vždy nesmírně milovala,“ přiznává Jana Boušková a doplňuje: „Když jsem byla pozvána k účinkování na festivalu v Americe, troufla jsem si převzít klavírní verzi tohoto díla a ve světové premiéře tuto skladbu zařadit na program mého recitálu v Chicagu. Úprav v této skladbě bylo minimálně. Snažila jsem se převážně ponechat klavírní zápis, jen opět bylo nutné některé chromatické postupy harfě a jejím možnostem přizpůsobit. Upřímně lituji, že Dvořák pro sólovou harfu nikdy nic nenapsal, jelikož tato skladba nejen zní na harfu krásně, ale je často napsaná jako by byla našemu nástroji věnována.

Ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Českolipska bude úvod koncertu patřit dalšímu představení výrazné osobnosti spjaté s Českou Lípou. Tentokrát půjde o osobnost hudební – učitele a hudebníka Karla Černického. Ten se narodil v roce 1816 v Sedlci a od roku 1844 působil v České Lípě jako ředitel kůru a varhaník. Stal se nositelem zlaté medaile za zásluhy. Jeho život se uzavřel v České Lípě v roce 1885.

16. dubna bude Českolipský kruh přátel hudby pokračovat koncertem mladých talentovaných umělců Matouše Pěrušky a Kristiny Vocetkové, kteří představí díla skladatelů Pleyela, Martinů, Kukala a Bodorové.

Partnery akce jsou Liberecký kraj, Město Česká Lípa, Nadace Český hudební fond a Lipý Česká Lípa, p.o.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den!

S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa;
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz

www.lipamusica.cz

www.facebook.com/lipamusica

Tagy