weby pro nejsevernější čechy

Slavnosti města Děčín – pozvánka

Po roce se Děčín opět bude bavit, čeká ho největší akce roku: Slavnosti města. Startují již tento pátek 10. května 2019.

„Rád bych poděkoval všem, kteří se na přípravách slavností podíleli. Jsou to desítky lidí, kteří pracující v zákulisí a věnují organizaci, zařizování a dolaďování všech detailů také svůj soukromý čas, a to dlouhé měsíce před začátkem. Jsou to lidé, jimž leží život v Děčíně na srdci a dělají vše proto, abyste se na slavnostech dobře bavili, abyste si měli z čeho vybrat, na co vzít rodinu nebo třeba pozval přátelé z dalších koutů našeho kraje. Vždyť městské slavnosti nejsou jen pro nás, Děčíňáky, ale rádi tu přivítáme i návštěvníky z okolí, kteří se přijedou do našeho krásného města podívat a odvezou si odtud hezké zážitky. Budeme rádi, když se k nám v budoucnu znovu vrátí,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda.

Ohňostroj ve stylu Hvězdných válek

V pátek 10. května se lidé mohou těšit na tradiční ohňostroj, tentokrát ho podbarví hudba z legendárních filmových Hvězdných válek. Hudební skladatel John Williams za ni získal Oscara. Děčínský ohňostroj doprovodí celkem pět různých skladeb z filmu, mezi nimi nebude chybět motiv princezny či zlověstná hudba Impéria.

„Výběr ohňostrojných efektů je úzce spjat s hudebním podkladem, který je charakterizován neustálými změnami poloh, tempa a především atmosféry, se kterou je úkolem splynout, potvrdit ale i přidat další dimenzi,“ uvedl Jaroslav Štolba ze společnosti Flash Barrandov Speciální efekty, která ohňostroj pro Děčín zajistí. Ohňostroj začne ve 22 hodin.

Hudební festival se skupinou Olympic

V pátek startuje také LABEFEST. Hudební festival je rozplánován do dvou dnů a fanoušci se mohou těšit na pestrou směsici vystupujících: V pátek to bude například skupina Vypsaná Fixa či slovenští No Name. Fanoušci mohou na Smetanovo nábřeží přijít již v 18 hodin, v 19 hodin festival odstartuje. Jako první bude na programu LABEFEST Talent.

V sobotou pak v Děčíně v rámci festivalu vystoupí například Sabina Křováková či skupina Olympic.

Adrenalin láká i na parádní show

Hudební festival nicméně není to jediné, na co se mohou lidé první víkend slavností těšit. Celá rodina se zabaví na Mariánské louce při Běláskovém klání, kde na děti čekají stanoviště s různými úkoly, dřevosochání nebo ADRENALIN CHALLENGE. Kdo najde odvahu, může se jako každý rok projet na laně nad Labským kaňonem. Oblíbená akce bude doplněna také o doprovodný program, v němž předvede světový rekordman Danny Menšík obrovskou show a přejde nejdelší highlinu v České republice.

Historické trhy na zámku

Nejvýznamnější akcí druhého víkendu slavností je bezpochyby Historický trh májový, který láká nejen na stánky se zajímavým zbožím, řemesly, dobrým jídlem, ale také na pestrý kulturní program po celé dva dny v krásném prostředí areálu děčínského zámku. Ten budou krášlit také výtvory floristů ze soutěže Děčínská kotva, letos na téma „Snová“. Trhy na zámku budou probíhat v sobotu i v neděli.

Streetball, nejstarší turnaj v Česku

Na parkovišti u knihovny si milovníci sportu přijdou během soboty 18. května na své při nejstarším streetballovém turnaji v České republice za účasti až stovky týmů. Letos je na programu již 24. ročník.

Mladé Labe a veteráni

Na Smetanově nábřeží se bude konat další oblíbená akce, a to Mladé Labe, která bude nabitá vystoupeními zájmových útvarů, soutěžemi, hrami a pouťových atrakcí. A to není vše. Na Masarykově náměstí ještě připravil na sobotu 18. května Club veteránů Jízdu na pohodu, v Křížové ulici se koná největší degustace sektů a růžových vín v Česku Den v růžovém Děčín a na Smetanovo nábřeží mohou přijít v neděli 19. května za zábavou nejen senioři, na něž čeká řada hudebních vystoupení.

Pouliční divadlo

Poslední víkend děčínských městských slavností bude hlavně divadelní. Již v loňském roce se Festival pouličního divadla přenesl z Podmokel, kde probíhá revitalizace, na pravý břeh Labe do Křížové ulice. A příjemná atmosféra podzámčí nebude na festivalu chybět ani letos. Vstup je zdarma.

Hry

Největší akci roku zakončí v neděli 26. května Den plný her, který připravuje Dům dětí a mládeže na hřišti na Starém Městě. Děti se mohou těšit například na skákací hrad, malování na obličej či koně. I na tuto akci je vstup zdarma.

 

Tagy