weby pro nejsevernější čechy

Fest Broukovec 2019 – napoprvé dobrý

Jak už jsme předesílali na stránkách naseveru.net, propukl 11. května v České Kamenici zbrusu nový divadelní festival FEST Broukovec. Akce, která nemá vítěze, poroty i poražené, ale jenom spokojené a nadšené jak na jevišti, tak v hledišti.

Jako jeden z pachatelů celé akce asi nemám úplně právo hodnotit úspěch či neúspěch, jen z pozice organizátora mohu říct, že všechno podstatné se podařilo, leccos půjde zlepšit, ale asi proběhlo všechno tak, jak jsme si zhruba představovali. Vstupovali jsme do toho s řadou neznámých. Jak akci přijme festivalově nepolíbené místní publikum, jak se osvědčí zázemí a tak. K lidem mohu říci, že byli skvělí a soudě podle mnohých reakcí se i jim u nás líbilo. Ostatně to nepřímo potvrzovaly i samotné soubory, které si podmínky a diváky pochvalovali a mnozí projevily zájem přijet i příště. O kvalitách inscenací jsme nepochybovali, neboť jsme je znali a vybírali tak, jak je našim srdcím blízké.

Tak se mohlo stát, že při dopoledních pohádkách divadel Matýsek a HRAjeto se děti smály, zpívaly a v závěru i trochu běsnily spolu s herci. Po polední pauze se ke slovu dostali mladoboleslavští z Divadélka na dlani, nasadili očekávanou laťku hraní a radosti a ta už se našeho festivalu nepustila. Divadlo Refektář Jinonice párem skvělých jednoaktovek naprosto přebilo ten odpolední zlom, ze kterého jsme byli trochu nejistí (zbytečně) a pak už to šlo ráz naráz. Taneční studio Magdaléna místní diváky ohromilo (oni to prostě tak dělají) a Společnost bloumající veřejnosti svou inscenací již jenom dokončilo transformaci místního diváctva na diváctvo festivalové. K tomu ještě lze připojit skvělé hudební předěly Jany Drvoštěpové a Reného Habicha a spol. mezi představeními.

Ne, neměl bych to dál hodnotit, na to mají být opravdu jiní. Jen chci vzkázat těm, kteří nepřišli (a jejichž nedůvěru k novotám lze naprosto chápat), že „něco na tom opravdu asi je“. I město Česká Kamenice, které nám bylo silným partnerem, se dalo ústy svých představitelů slyšet, že s námi počítají i pro příště. To se, nepopírám, hezky poslouchá. Prostě jak řekli jistí skřítci – máme radost, když máte radost. Tak za rok.

Mediálním partnerem byl i tento web a děkujeme také všem ostatním, kteří nám pomohli.

Tagy