weby pro nejsevernější čechy

Počasí na objednávku a skvělá nálada ovládly osmý ročník festiválku Mezi Dvorci

Jestliže v předchozích květnových víkendech udělalo počasí mnoho vrásek pořadatelům venkovních akcí, sobota 18. května nabídla změnu, která naopak potěšila. A že to byla sobota nabitá k prasknutí! Zatímco v Praze jste mohli jít třeba do Prčic, v Ústí nad Labem jste měli těžkou hlavu z rozhodování, kam dřív. V letním kině a na Míráku se v rámci pravidelně se opakující akce ÚL-LET proháněli borci na BMX kolech a předváděli kousky, při nichž se tajil dech. Na Lidickém náměstí se hrál turnaj družstev v streetbasketu a duněl hiphop a rap na CULTURE UP (zde bylo třeba možno zahlédnout herečku Zuzanu Truplovou v další „roli“ jako MC Zuzku). Klidnější atmosféru, ale hojnou návštěvnost měl Den otevřených dveří Českého rozhlasu ve Wolfrumově vile a přilehlé zahradě.

Akcí, které se rok co rok se železnou pravidelností objevují v kulturním ústeckém kalendáři, je poměrně dost (Útulekfest, Fírovkafest, Čajůfest, Střekovské hudební léto, Mezinárodní jazzový festival aj.). Ale jen jednu z nich navštěvuji opakovaně a pravidelně. Vyhovuje mi jednak příjemný otevřený prostor parku u Činoherního studia, líbí se mi poklid a pohoda, ve které celý festiválek probíhá. Navštěvují jej zhusta rodinky s dětmi, které pojmou celý den jako příležitost k pikniku. Vesměs příjemní návštěvníci. A v neposlední řadě každý rok nabídne nejméně jedno zajímavé hudební překvapení, kapelu, kterou bych asi v běžném provozu nezaznamenal.

I letos nabídl prezident festivalu MEZI DVORCI Petr Barančík a výkonný ředitel a moderátor Honza Plouhar pestrou směsici muziky a divadla. Otvírák obstaraly, stejně jako předloni, děti z hudebního kroužku REV!VAL z Teplic, kteří si hrají na kapelu, protože je to dobrá hra. Těšil jsem se na ně moc, jednak proto, že ve svém repertoáru mají muziku mému srdci blízkou, ať už to jsou punkové, bigbeatové či undergroudnové hitovky (Visáči, Hudba Praha, Jasná páka), jednak proto, že onuhru na kapelu berou vážně, čemuž odpovídá jejich nadšení a nasazení. A to i přes fakt, že v první hodince festiválku ještě není návštěvnost bůhvíjaká a publikum se skládá především z kamarádů a rodinných příslušníků.  Prostě radost!!  Další teplické uskupení nás vrhlo do Seattlu devadesátých let. Partička mladých sympaťáků D-FENCE dokazovala, že grunge, pro mne jeden z nejzajímavějších stylů raných devadesátek, stále ještě oslovuje muzikanty a duch Kurta Cobaina stále žije. Příjemné! Velkou radost mi letos udělala divadelní složka festiválku, kterou obstaralo žebřiňákové uskupení SPEKTÁKL, v jehož řadách jsme mohli zaznamenat i činoheráckého Lukáše Černocha. Vtipná a veselá pohádka s posláním, že být pyšný se nevyplácí,  je jakousi kompilací několika pohádek a antických bájí, hýřila scénickými nápady i výbornými hláškami. Bavil jsem se královsky.
Klasický repertoár složený půl na půl z méně známých i vyloženě hitových skladeb Brouků (takže zazněla i očekávaná icbýna) bezchybně předvedli ústečtí Beatles THE BOOM a při jejich vystoupení se už začali objevovat v kotli pod podiem první tanečníci. Z mého pohledu to nejlepší letos obstarali další Ústečáci okolo legendárního basisty, muzikanta a zvukaře Jirky Pletánka STRANGE FETISCH. Jejich nadupaný set na pomezí proggresrocku a jazzrocku mne nadchl, šlapalo jim to moc. Hudební perličky letos pořadatelé přivezli až ze severní Moravy a z Valaška.SKRAT se věnuje jedna cover verzím známých, povětšinou rockových hitovek a také vcelku příjemné vlastní tvorbě, má velmi slušnou zpěvačku a výborného zpěváka a především za bicími (případně za klávesami) mého milovaného herce NORBERTA LICHÉHO. Také při jejich setu se dost tančilo pod podiem. Opravdovou lahůdkou pak byla dvě závěrečná čísla festivalu. Valašští 12:PIET míchají balkán a moravský folklor, hrají v chytlavém rytmu a disponují skvělými vtipnými texty. Není divu, že při jejich vystoupení se strhla hotová taneční párty, ta muzika k tomu zrovna vybízí. Luxusní tečku celému vydařenému odpoledni a večeru udělala pak LENKA DUSILOVÁ solo, jejíž současná zasněná baromantická poloha se mi líbí dost, a vyprovodila nás k domovům do příjemných snů.

Pikantní na MEZI DVORCI je skutečnost, že celý festiválek nemá sponzora, resp. podporuje ho lehkou finanční injekcí pouze střekovský městský obvod. Nevybírá se zde vstupné, jen dobrovolný příspěvek, za který dostanete placku festiválku (nebo jako letos reflexní pásku s logem mezidvorců). Jak to ti hoši dělají, je mi záhadou. Ale i letos to bylo mocmoc primafajnskvělé. Prostě VÝÝÝÝBORRRNÝÝÝ. Díky pánové, díky účinkující, díky báječní návštěvníci. Budu se těšit za rok !

Tagy