weby pro nejsevernější čechy

Cyklobusy do Českého ráje a Krkonoš

Nastává hlavní cyklistická sezóna a s ní i rozšiřování provozu sítě cyklobusových linek. Turisticky atraktivní lokalita Českého ráje letos zaznamená výraznou změnu v provozu cyklobusů. „Vyhodnocení využívání cyklobusů v předchozích letech nás vedlo k navržení nového dopravního konceptu,“ vysvětluje Otto Pospíšil, zástupce ředitele organizátora dopravy KORID LK. „Poptávka se postupem času mění a my musíme na tuto skutečnost reagovat,“ dodává. Část linek do Českého ráje je objednávána společně se sousedním Královehradeckým krajem a podílí se i některé obce na trasách, proto byla nejprve nutná řada jednání nad novým návrhem.

Od 1.6. zahájí víkendový provoz linky 391 Turnov – Vyskeř – Troskovice – Holín,Prachov – Jičín a IREDO 510 (630077) Jičín – Sobotka – Hrad Kost. Krkonoše a Jizerské hory zároveň spojí linka 990 Harrachov – Vrchlabí – Pec pod Sněžkou – Horní Malá Úpa.

Se začátkem letních prázdnin se rozšíří provoz také na pracovní dny, ale nabídka cyklobusů se rozšíří o další linky. Novinkou bude linka 392 Liberec – Turnov – Vyskeř – Hrad Kost – Sobotka, která pojede od pátku do neděle. V pozměněné trase pojede o sobotách a nedělích linka 591 Semily – Kozákov – Rovensko pod Troskami – Troskovice.

Jízdní řády cyklobusů jsou vzájemně koordinovány a cestující budou ve vybraných zastávkách mít možnost využít vzájemné přestupy mezi linkami, například v Sobotce, Vyskeři, Troskovicích či v Pařežské Lhotě.

„Liberecký kraj dlouhodobě podporuje cykloturistiku, a to nejen rozvojem cyklostezek, ale i nabídkou dopravního spojení, které v některých sklonově náročných úsecích zlepší dostupnost oblíbených cílů nebo výrazně zkrátí čas,“ komentuje změny Jan Sviták, náměstek hejtmana a doplňuje, „Český ráj je také dostupný sobotním cyklovlakem z Liberce a i ostatní části Libereckého kraje jsou zahrnutydo sítě autobusových linek, které přepravu kol umožňují již od května.“

Tipy na výlet a turistické cíle:

  • na zámek Hrubá Skála linkou 391
  • k rybníkům Vidlák a Krčák linkou 391
  • na Prachovské skály linkou 391 (od Semil a Rovenska linkou 591 s přestupem na linku 391 v Troskovicích; od Jičína též linkou IREDO 510)
  • na zámek Humprecht a na hrad Kost linkou 392
  • více informací o dalších cílech na http://www.cesky-raj.info/cs/cykliste/cyklobusy.html
Tagy