weby pro nejsevernější čechy

Byli lidé doopravdy na Měsíci, nebo se jednalo o podvrh? Dozvíte se na iQCAFÉ v liberecké iQLANDII

Přistál Neil Armstrong jako úplně první člověk na Měsíci, nebo jeho malý krok pro člověka byla jenom kamufláž ve filmovém studiu? To a mnohem více o programu Apollo zjistíte na dalším iQCAFÉ v liberecké iQLANDII ve středu 12. června od 18 hodin.

„K příležitosti výročí 50 let od prvního přistání člověka na Měsíci jsme se rozhodli uspořádat další přednášku, která se bude tematicky odehrávat v iQPLANETÁRIU ve čtvrtém patře iQLANDIE. Návštěvníci dostanou odpovědi na otázky ohledně konspiračních teorií v souvislosti s prvními lidskými kroky po našem vesmírném sousedovi, a také se dozvědí více informací o celé misi Apollo,“ uvádí Petra Desenská, manažerka programu.

A kdo bude mít hlavní slovo? Přednášet bude Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, pro nějž je Měsíc srdcovou záležitostí. Po studiu geologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně se začal věnovat popularizaci astronomie a té zůstal věrný dodnes. Mezi jeho nejznámější publikace patří například Měsíc v dalekohledu, Pod vlivem Měsíce nebo internetový průvodce Prohlídka Měsíce, za nějž získal cenu Littera Astronomica.

Akce, která je určena především dospělým a studentům středních a vysokých škol, proběhne od 18 hodin v iQPLANETÁRIU ve čtvrtém patře v iQLANDII. Vstup do iQLANDIE bude možný již od 17.30. A co by bylo iQCAFÉ bez kávy? Proto vás zveme před vesmírnou misí na šálek poctivé dávky kofeinu. Vstup je zdarma po předchozí registraci na webových stránkách.

Tím však v iQLANDII Apollo 11 nekončí! Po celý červenec a srpen jsou zde připraveny kosmické workshopy, kde badatelé zjistí, jaký je rozdíl mezi raketoplánem a kosmickou lodí nebo proč je na Zemi modré nebe. Vyrobí si i vlastní raketu, kterou si na závěr vyzkouší „odpálit“.

Akce se koná u příležitosti 5. narozenin iQLANDIE a 15. narozenin iQPARKU.

 

Tagy