weby pro nejsevernější čechy

Jakub a jeho pán, poslední premiera sezony v divadle F. X. Šaldy

Milan Kundera je ve světě nejproslulejším spisovatelem českého původu. Komunistický režim ho nejprve zakazoval a po jeho emigraci v roce 1979 ho zbavil i státního občanství. Od roku 1981 je tedy Milan Kundera občanem Francie. Známe ho především jako autora mnoha románů (ty první psal česky, poslední čtyři však už vznikly ve francouzštině a do češtiny dosud nebyly oficiálně přeloženy). Krom toho musíme připomenout jeho bohatou literárněvědnou a esejistickou činnost a také tři divadelní hry – Majitelé klíčů (1962),
Ptákovina (1969) a Jakub a jeho pán (1975). Tu první vůbec nedovoluje hrát, tu druhou v podstatě také ne (výjimku dostal ze starého přátelství pražský Činoherní klub), a tak je Jakub a jeho pán v podstatě jedinou Kunderovou hrou, která se smí uvádět. Ani tady to ovšem nebylo snadné. Hra vznikla na počátku 70. let a autor už tehdy věděl, že jediná možnost, jak ji v Čechách uvést, je pod cizím jménem. Tohoto úkolu se ujal režisér Evald Schorm, sám postižený nepřízní tehdejšího režimu, který se s Kunderou dohodl a hru podepsal. Ještě před rokem 1989 tak byla uvedena pod názvem Jakub Fatalista v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.
Hru Jakub a jeho pán napsal Milan Kundera podle románu Jakub Fatalista, jehož autorem byl francouzský osvícenec a encyklopedista 18. století Denis Diderot. Nejde však o pouhý dramatický přepis – Kundera předlohu povyšuje svou hravostí a domýšlením Diderotových paradoxů očima současného ironického skeptika. Díky tomu vznikla velmi imaginativní a moudrá komedie o rozkoši z vyprávění, která se časem stala jedním z nejhranějších současných českých divadelních textů. Dnes tento příběh o přátelství, lásce a zradě, ale také o nejistotě světa a hledání cesty, připravuje hostující režisér Petr Veselý se členy činoherního souboru DFXŠ.
Jistou zvláštností inscenace je také to, že kvůli připravované rekonstrukci Šaldova divadla se premiéra odehraje 21. června 2019 v Malém divadle, kde také proběhnou první reprízy v červnu, září i říjnu. Jakmile rekonstrukce skončí, přesune se tento titul do Šaldova divadla, kam byl původně naplánován.
Hru připravuje hostující režisér Petr Veselý, který o své nové inscenaci prozradil: „Kunderova hra je bezesporu inspirovaná Diderotovou předlohou, ale stejně tak i dobou, ve které vznikla. Je v ní patrný silný příklon k absurdnímu dramatu. Přímo v textu najdeme odkaz na Ionescovy Židle a já sám cítím, že se svou podstatou hodně blíží k Beckettovu Čekání na Godota. Od začátku práce na této inscenaci jsem měl představu, že by ve výsledném tvaru mělo být Beckettovo Čekání více přítomno.“

Tagy