weby pro nejsevernější čechy

Střekovské hudební léto je v plném proudu, vzpomíná na Petra Skoumala

V pátek 26. července od 20.00 proběhne na terase střekovského hradu před restaurantem Wágnerka další koncert letošního již jedenáctého ročníku Střekovského hudebního léta. Po vydařeném prvním večeru s Michalem Prokopem se na posluchače chystá  Olin NEJEZCHLEBA s uskupením KyBaBu. Další dva koncerty jsou pak přichystány na srpen.

Vyzpovídali jsme pro vás, naše čtenáře, pana  Martina KRÁĽOVSKÉHO, který je hlavou i srdcem festiválku, který se už dávno stal pevnou součástí ústeckého letního kulturního kalendáře.

JH: První koncert 11. ročníku SHL máte za sebou, tentokrát to bylo „o prsa“. Co se honí v hlavě promotéra a hlavního pořadatele, když se začátkem téměř vyprodaného koncertu začne pršet ?

 MK:Přivítáte lidi a začne pršet. Sejdete z pódia a víte, že to takhle začít nemůže, že se koncert buď zruší nebo se jeho začátek posune. Je to strašně rychlý sled myšlenek. Pak už to chce domluvit se s muzikanty jak dál a doufat v druhou variantu – posunutí začátku. Vyšlo to! Naštěstí. 

JH:Vše nakonec dobře dopadlo, koncert trojice Prokop-Andršt-Hrubý byl úžasný a dočkal se ovací vestoje. Cítí pak Martin Královský aspoň nějakou satisfakci ?

MK: Satisfakce není to správné slovo. Cítím spíš úlevu. Satisfakci cítím, když si vzpomenu na vaše slova (to jste byl ještě kastelánem): „Na takovou akci, jakou je Střekovské hudební léto, ústečané nezaberou!“ A viděl jste sám, jak fantastické publikum festival má! Dorazí, i když ví, že bude pršet. Drží palce, aby vše dopadlo dobře. Nikdo nepřijde, že chce vrátit vstupné, že nebude čekat, až déšť ustane. Takže je to spíš na otázku: Jak to vnímáte Vy? Překvapen ?

JH: Já jsem především potěšen, že jste se dopracoval až k jedenáctému pokračování. Letošní ročník je věnován Petru Skoumalovi. Proč to ?

MK: Petr Skoumal odehrál 3. září 2014 v Malostranské besedě koncert a po něm jsme seděli v šatně a bavili se. Tam jsme si s Petrem říkali, že bych ho v létě rád viděl na Střekově, že to tam Olin s Norbim znají, že tam hráli, že se mu tam bude líbit, že je to takový rodinný festival, nic masového. Za 25 dnů zemřel, takže jsem to musel odložit. A klaplo to až letos. Bez něj fyzicky, ale přesto s ním. Je to můj splněný sen, mít ho na festivalu.

JH: Nejbližší koncert obstará Olin Nejezchleba se svým hudebním sdružením. Budou na repertoáru výhradně Skoumalovy písně ?
MK: Ano, pouze písně Petra Skoumala pro děti a dospělé. Kluci vytvořili takovou Poctu Petru Skoumalovi z jeho písniček, z povídání, z veselých historek a vzájemného pošťuchování se. Olin Nejezchleba bude číst i slavný Petrův životopis, který napsal pro rekvalifikační komisi, aby mohl hrát v Etc… Vladimíra Mišíka na piáno. Honza Hrubý mi říkal, že za to může on, že Petra do Etc kluci chtěli. :) Letošní ročník je propojený účinkujícími víc, než jsem tušil.

JH: V srpnu nás čeká skvělá pražská skupina JANANAS. Přiznám se, že mi není jasná souvislost mezi nimi a Petrem Skoumalem. Objasníte nám to ?

MK: Petr objevil Jananas pro mnohé své kamarády. Před prvním koncertem Střekovského hudebního léta mi říkal Michal Prokop, že Jananas slyšel a dal to vědět Petrovi. Nebyl si už ale jistý, jak to doopravdy bylo. A vlastně je to jedno. Ví se jen, že když Petr Skoumal Jananasu propadl, začal ho doporučovat všem kolem. To je to propojení. Důkazem je i Poslední slovo Jana Rejžka v Lidových novinách po Petrově smrti: …„Občas zavolal a upozorňoval s potměšilým chechotem na nějakou mimořádnou ptákovinu v televizi. Měl ohromný přehled o literatuře, doporučoval tu Alexandra Grina, onde Orwellovy deníky, ale taky novou skupinu Jananas.“ Co víc k tomu dodat!?


JH: Vyvrcholením letošního SHL je, aspoň pro mne, vystoupení Jana VODŇANSKÉHO ve vzpomínkovém pořadu. Jak se Vám podařilo ho přemluvit ?
MK: Nepřemlouval jsem ho. V loňském roce, kdy se pomalu ukončovalo moje působení v Malostranské besedě, jsme se domluvili s Janem Vodňanským a Lubošem Houdkem z vydavatelství Galén, že uděláme „Návrat idiota“ k 50. výročí okupace Československa. Povedlo se to na jedničku! Lidi spokojeni, sál vyprodán. Dalo se to možná dělat několik dnů po sobě. :) A jak jsme byli oba (Jan i já) v euforii, telefonovali jsme si a já mu navrhl účinkování na Střekově. Ač právě probíhal 10. ročník Střekovského hudebního léta, měl jsem už jasno, že další etapa festivalu bude „vzpomínková“. A protože nás to s Petrem Skoumalem minulo o chlup, byl „vylosován“ jako jednička. A řekněte sám, k Petrovi se nám nehodí nikdo víc než Jan Vodňanský.

JH: Kolem koncertů i propagace je vidět vlastně jen Vás, znamená to, že máte opravdu na triku úplně vše kolem SHL ?
MK: Z větší části ano, ale úplně všechno na triku nemám. To by nešlo. Pomáhá mi v první řadě moje žena Katka Steinerová, kolega Radek Hlávka, kastelán hradu Střekov Pavel Kučaba, skalní fanoušci… Bude Vás víc.

JH: Prozradíte nám, jak je celý festival financován ?

MK: Samozřejmě. Festival je financován ze soukromých zdrojů, přes malé firmy, velké společnosti až po Ústecký kraj a Magistrát města Ústí nad Labem. Jejich loga jsou na webových stránkách festivalu a našim partnerům patří velké poděkování. A nejen za to, že nás podpoří, ale i za to, že si to přijdou s námi užít. Mít je pak na koncertě, je přesně ta zpětná vazba, kterou potřebuji vidět. Festival mají rádi a baví je.

JH: Jaký je to pocit, když se promotér z Prahy zapíše svým festivalem tak výrazně do kulturního kalendáře ve městě, jako je Ústí nad Labem?

MK: Omlouvám se, ale nemám takový pocit. Kdybyste to nenapsal, nenapadlo by mě, že jsem se „výrazně zapsal do kulturního kalendáře města Ústí nad Labem“.  To bude zřejmě Váš pocit. :)
JH: Obligátní otázka, i když na hodnocení letos probíhajícího ročníku si ještě počkáme – přemýšlíte o dvanáctém ročníku ?
MK: Přemýšlím. Intenzivně. Ale zatím nevím nic. Snad jen to, že to bude opět 
Pocta.

Tagy