weby pro nejsevernější čechy

Děčín opět rozšířil bezdoplatkové zóny, kontroluje i problémové podniky

Od 10. srpna 2019 došlo na území Děčína k rozšíření takzvaných bezdoplatkových zón. Magistrát města vyhlásil opatření obecné povahy na další problémové lokality.

Tentokrát se opatření týká především Podmokel, a to například ulice Ruská, Pivovarská či Tržní, dále pak Nového Oldřichova, například ulice Vojanova a Saská. Kompletní  přehled ulic včetně výjimek najdete na  webu města Děčína.

Odkaz zde:

http://www.mmdecin.cz/dokumenty/cat_view/6-predpisy/524-opatreni-obecne-povahy-podle-33d-zakona-c-111-2006-sb-o-pomoci-v-hmotne-nouzi-v-platnem-zneni

„Je to jedno z mnoha opatření, které nám pomáhá v boji proti nežádoucí migraci problémových jedinců a proti tzv. obchodníkům s chudobou. Nechci v Děčíně trpět podnikání nezodpovědných majitelů domů, kteří neberou ohledy na okolí a situaci ve městě zhoršují. Společně s intenzivními kontrolami je bezdoplatková zóna jedním z mnoha kroků na cestě, kterou jsme se vydali a která rozhodně není u konce. S omezením dávek na bydlení počítáme i v dalších lokalitách,“ uvedl primátor města Jaroslav Hrouda a dodal: „Na vedení města a zejména na městskou policii se průběžně obrací obyvatelé nebo návštěvníci Podmokel, kteří poukazují na špatnou bezpečnostní situaci, resp. jejich pocit bezpečí je v porovnání s jinými lokalitami na velmi nízké úrovni.“

Městská policie v Podmoklech řeší dlouhodobě celou řadu problémů.

„Typicky jde o rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství nebo vzbuzení veřejného pohoršení. Zbývající část tvoří přestupky proti občanskému soužití, majetku, porušení obecně závazných vyhlášek a přestupky podle zákona o ochraně před škodlivými účinky návykových látek,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák s tím, že přestupky se počítají na stovky.

Letos již město vyhlásilo takzvané bezdoplatkové zóny například v ulici Čsl. partyzánů v Boleticích nebo v Zelené ulici na Starém Městě.

V Děčíně probíhají kontroly problémových podniků

Podpora podnikání v Děčíně je pro vedení města na prvním místě, s problémovými provozovnami, na které se množí stížnosti, se ale chce Děčín postupně vypořádat. Primátor Jaroslav Hrouda již proto absolvoval úvodní jednání s majiteli a provozovateli několika podniků.

„Chci dotyčným vyslat jasný vzkaz: Podpora podnikání je pro nás priorita, ale je nutné hrát podle pravidel. A pokud se na nás obrací lidé s oprávněnými stížnostmi na neustálé rušení nočního klidu, opakující se problémy s opilými hosty nebo dokonce na nedodržování hygienických podmínek, otevřeně říkám, že o takové podnikání tu nikdo nestojí,“ říká primátor.

K jednání s provozovateli několika problémových podniků zve primátor zástupce stavebního úřadu, živnostenského úřadu, hygienické stanice a městské policie.

„Společně hledáme možnosti, jak rychle v rámci zákonů dosáhnout nápravy a zajistit tak lidem v blízkosti těchto provozoven klidnější bydlení,“ říká primátor.

Kontroly problémových provozoven souvisí se současným postupem města proti tzv. obchodníkům s chudobou, kde už radnice úspěchů dosahuje. Jeden dlouhodobě problémový dům s desítkami bytů je prázdný, vzniku jedné nové ubytovny se podařilo zabránit ještě předtím, než se do ní začali stěhovat potenciálně problémoví nájemníci.

„Chceme klidné město. Chceme, aby byl Děčín příjemným městem pro život. A využijeme k tomu všechny zákonné prostředky,“ dodává primátor města Jaroslav Hrouda.

 

Tagy