weby pro nejsevernější čechy

Zachraňme tramvaj! Začal sběr podpisů na podporu trati 11

V Jablonci nad Nisou začal sběr podpisů na podporu modernizace a prodloužení tramvajové trati na nový terminál mezi ulicemi Kamenná, Lipanská a 5. května. Pořadatelé jsou přesvědčeni, že připravený projekt dopadne na naprostou většinu obyvatel pozitivně a chtějí zvrátit mediální obraz, že „jsou všichni proti tramvaji“ a že přinese samá negativa.

Petice pro tramvaj má být protiváhou petici proti tramvaji, kterou inicioval kavárník Martin Moc. „Naprostá většina lidí, kteří to podepsali, nemají relevantní informace. Byl jsem se ptát lidí pracujících v Soukenné, s většinou z nich prý nikdo z města nemluvil, ale byl za nimi pan Moc osobně nebo nějaké dívky z jeho kavárny a popisovali jim, jak jim popraskají domy a jak zkrachují, protože se k nim nikdo nedostane. Přitom sám Moc má evidentní problémy i bez tramvaje. Stabilně provozuje jen jednu ze tří provozoven v domě,“ popisuje situaci člen petičního výboru Petr Mikula.

Martin Moc měl dát údajně městu pouze jednu nabídku, že prodloužení tramvajové trati přestane blokovat, pokud od něj město dům odkoupí. Jinak použije všechny dostupné prostředky, aby stavbě zabránil. Jak sám napsal ve facebookovém komentáři, řekl si o částku 50 milionů korun, což je ale několikanásobek hodnoty domu. „Z mého pohledu mu nejde o lidi, ale především o peníze z města, na které nemá nárok,“ dodává Mikula.

Bez prodloužení kraj nechce přispívat na provoz tolik

Situace kolem tramvajové trati se vyhrotila ve čtvrtek 3. října 2019, kdy nové vedení Jablonce nad Nisou představilo zastupitelům zpracovanou variantu autobusové linky, která by nahradila tramvaj v případě zrušení. Iniciativa na podporu tramvaje jednala už ve čtvrtek s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, jeho náměstky a zástupci Liberce.

„Celkem rychle jsme se shodli na tom, že prodloužení tramvaje je jediná možnost. Pokud by z nějakého důvodu nenastalo, tak tramvaj do Jablonce prakticky s koncem udržitelnosti předchozí dotace na rekonstrukci (2020) skončí, protože liberecký dopravní podnik by musel Jablonci napočítat opravy trati. A tím by se ze dne na den tramvaj zdražila tak, že by na to Jablonec prostě neměl. Podle hejtmana navíc pro kraj nepřipadá v úvahu do budoucna přispívat na provoz, pokud by nedošlo k prodloužení a napojení na terminál,“ shrnul nejdůležitější body jednání další člen petičního výboru Tomáš Fejfar. Pro kraj je totiž důležité, aby z tramvaje bylo možné přestupovat přímo na další regionální linky.

Postoj kraje podporují i první poznatky ze sběru podpisů na současné konečné. Až třetina petentů pochází ze Železnobrodska a dalších obcí na jihovýchod od Jablonce. Nechybí ale ani cestující z obcí na východ od Jablonce. To dokazuje, že tramvaj má už dnes regionální význam a ten prodloužením na přestupní terminál ještě posílí.

Na jednání také zaznělo, že částečným řešením by bylo rozdělit projekt na dvě etapy. V takovém případě by se ale Jablonec musel zavázat k tomu, že trať na terminál dokončí v příštím programovacím období. Pokud by se tak nestalo, hrozí vracení stamilionových dotací.

Petici připravili společně členové Sdružení pro obnovení elektrických kolejových drah v Jablonci nad Nisou a zakladatelé facebookové skupiny Nechceme zrušení tramvaje do Liberce. Archy lze stáhnout z webových stránek www.tramvajevjablonci.cz a podepsané mohou lidé odevzdat do čtvrtka 17. 10. 2019 do 12 hodin v knihkupectví Serius vedle jablonecké radnice.  Během pondělí by měla být spuštěna také e-petice na webu: http://e-petice.cz/tram11

Kontakt pro komunikaci s médii

Petr Mikula, e-mail: petrmikulaa@gmail.com, tel.: 732 312 775

Tagy