weby pro nejsevernější čechy

Byl jsem doma sám, po středeční propařený noci jsem jen ležel na gauči, nechal se vysávat blbostma v televizi

Jsem tak strašně zaneprázdněnej, unavenej, že jsem si až dneska uvědomil, že je pátek, že čtvrtek byl včera. Že jsem zase v tom kolotoči zapomněl na uzávěrku. Nestíhám prostě všechno, no. Kapitalismus na mě klade strašný nároky, nebývá lehký mu vyhovět, přizpůsobit se. Tak určitě. Normálně jsem se na to včera vyprdnul, byl jsem doma sám, po středeční propařený noci jsem jen ležel na gauči, nechal se vysávat blbostma v televizi, snědl celou pizzu a jen taktak jsem se z toho gauče zvedl, abych vyvenčil psy před usnutím. Nehledejte za vším vznešený úmysly, nejčastější příčinou nečinnosti bývá obyčejná lenost a přehazování povinností na druhej den. Já jsem v tom mistr, ostatně jako asi každej druhej.

Včera to bylo 78 let, co zemřel Josef Balabán. Byl to jeden ze Tří králů, co zatápěli náckům během druhý světový války. Byl to skutečnej hrdina. Pro nás, rozmazlený a za stát se často stydící, co si dáváme každý ráno teplou sprchu, nepředstavitelnej hrdina. Během protektorátu se Balabánovi, Mašínovi a Morávkovi podařilo esesákům dost komplikovat život. Strašně riskovali, vytvořili si sít spolupracovníků, kteří svou navýsost ilegální činností namočili do průšvihu celý rodiny, celý vesnice. Nevim jak vy, ale my se v dějepise o těchto lidech neučili, dva roky jsme trávili memorováním dat o všech Přemyslovcích, další dva roky memorováním dat o Národním obrození. Na čerstvý dějiny bohužel nedošlo. Pak se nemůžeme divit, že jsme takoví. Jak píše někdo chytrej na twitteru: Nezapomínejme hlavně na něj a jemu podobné osobnosti.

Eliška Křenková je velmi sympatická česká herečka. Nenajdete ji v každym tupym seriálu, mám za to, že je nejenom sympatická, ale i chytrá. Prostě věřim, že si své role pečlivě vybírá a jde si za svým, i když trochu riskuje, že nebude mít plnej špajz. Včera měl premiéru film Tiché doteky, kde má hlavní roli. V koprodukčním snímku hraje au pair, co vycestuje do Holandska, uplatnění najde v rodině, která svoje dítě vychovává dost nekonvenčně. Protože jsem film tradičně neviděl, nezbývá vám, než mi zas důvěřovat a skočit si do kina, myslim, že vaše oblíbené kino ho určitě nasadí a taky si myslim, že to žádnej diváckej trhák nebude, proto byste ho měli podpořit. Já půjdu.

Chtěl jsem dneska ráno vyjet autem, trochu si usnadnit den, zrychlit ho. Ale tam, kam chodí i král sám, jsem zjistil, že vyšla nová deska jednoho z největších žijících dandyů. On je jedinej, komu odpustím, že si barví vlasy a do lakýrek si bere bílý ponožky. On je jedinej, kterej si to může dovolit. Nick Cave je zpět. Deska Ghosteen je nádherná, smutná, plná lásky, andělů a jednorožců. Nestihl jsem ji do práce naposlouchat celou, škoda že nepracuju třeba na Bukovce, ale z první půlky a jejího poslechu jsem měl tak třikrát husí kůži. A to ještě dneska vyšly nový desky od Angel Olsen a Wilco. Tak buďte chvíli líní, lehněte si na gauč a nedělejte nic, jen poslouchejte.

Tagy