weby pro nejsevernější čechy

Nezní to jednoduše, ale je to tak: Geometrické abstraktní tendence vycházející z přísného řádu racionality

Nevím jestli vždycky, ale občas mě popadne touha vytvořit nějaký geometrický obraz, nebo kresbu nebo alespoň malůvku, protože je to fascinující prostor pro výtvarníky, ale i pro diváky. Často si možná nevíme úplně rady s tím, co chtěl básník říci, ale fascinující svět jednotlivých tvarů, které se proměňují ve tvary jiné, v sobě obsahuje nějakou informaci o řádu, který je součástí našeho světa; světa, který je občas velký Neřád.

Včera (čtvrtek 23/1/2020) byla otevřena výstava Přísný řád linií v oblastní galerii v Liberci a je to výstava děl geometrické abstrakce a konstruktivistických tendencí, jak se praví v tiskové zprávě odborně a je to výstava, která byla realizována právě nyní proto, že galerie uskutečnila nové akvizice nejen serigrafií (sítotisk) Zdeňka Sýkory, ale také děl Františka Kyncla nebo současného autora Zdeňka Trse.

Abyste mohli sbírku doplnit, musíte už nějakou mít a tak tomu v Liberci skutečně je: Liberecká sbírka obsahuje všechna důležitá jména tohoto směru od nejradikálnějších představitelů směru Jana Kubíčka a Zdeňka Sýkory přes autora dotýkajícího se op-artu Vladislava Mirvalda k sochaři a grafikovi pracujícím s pohybem Radoslavu Kratinovi. Sbírka nabízí ale mnohem více jmen slavných i méně známých umělců. Výstava podává obraz o uměleckém směru, který není pevně ohraničen a po dobu své existence, jež stále trvá, nabyl různých podob. V takové šíři nebyla sbírka geometrické abstrakce ze sbírek Oblastní galerie Liberec dosud představena.

Vím, že publikum nemusí být nutně zvědavé na dílo samotné, že někoho víc zajímá kolik to stálo, takže pro vás je tu informace, že obrazy Zdeňka Sýkory dosahují milionových hodnot a finančně na ně dosáhnout je velmi obtížné.

Píšu to sem s nadějí, že na výstavu třeba nalákám i někoho, koho při plánování programu nalákají prachy, ale odejde okouzlen rovnou do papírnictví, kde si koupí barvičky a pravítko a pustí se sám do díla.

Kdyby ne, jsem si skoro stoprocentně jistej, že je tu jedno dílo u kterého vznikne nezanedbatelný počet selfíček. Jedno už mám, protože jsem neodolal (objekt — krychle Hugo Demartini).

Druhé můžete vidět třeba tady a další můžete posílat a pomoci nám vytvořit celou kulatou sbírku…

Přísný řád linií je pouze jednou výstavou ze tří, které byly právě otevřeny, další dvě jsou kresby Josefa Führicha a Podstata malby ke kterým se ještě vrátíme.

A samozřejmě ještě pokračuje výstavy Clam — Gallacové, Noblesa severních Čech.

Tagy