weby pro nejsevernější čechy

Rádelský mlýn řidiči objíždějí a porušují předpisy. Kraj upraví dopravní značení

Více než týden je zcela uzavřen sjezd i výjezd na silnici I/65 na Jablonec nad Nisou z mimoúrovňové křižovatky na Rádelském mlýně, která prochází celkovou rekonstrukcí. Auta se neprůjezdné křižovatce vyhýbají po okolních komunikacích, které vedou přes okolní obce.
V nich výrazně zhoustla doprava, mnozí řidiči navíc nerespektují dopravní značky.
Krajský úřad Libereckého kraje z pozice silničního správního úřadu ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Policie ČR vyhodnotil týdenní zkušenosti s objížďkami. „Oslovili jsme starosty a policisty a požádali je o vyjádření k tomu, jaká je situace ohledně nárůstu dopravy a dodržování dopravního značení. Přejí si, aby se víc dohlíželo na dodržování pravidel silničního provozu,“ řekl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.
A policisté dohlížejí: uzavírka začala 14. dubna, přičemž mezi 17. a 19. dubnem pokutovali celkem 36 přestupků. Nejčastějšími prohřešky byly překročení nejvyšší dovolené rychlosti a porušení zákazů vjezdů. „Uvedené problematice se věnují tři útvary — a dopravníinspektoráty v Liberci a Jablonci nad Nisou spolu s oddělením silničního dohledu při odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství Policie ČR Libereckého kraje,“ sdělil krajský ředitel policie Libereckého kraje Vladislav Husák.
Nejhorší situace je v obci Rádlo, kde je hustota provozu několikanásobně vyšší. Zejména zahraniční dopravci zde navíc jezdí s kamiony po úzkých silnicích III. třídy kamiony. „Rozhodli jsme proto, že na všech silnicích III. třídy přes obec Rádlo zakážeme vjezd nákladním vozidlům nad tři a půl tuny, na což s předstihem řidiče upozorní dopravní značky na silnicích I/35, respektive I/65. Na některých
místech bude snížena nejvyšší dovolená rychlost a značky budou vybízet k opatrnému průjezdu přesMilíře, kde se pohybuje hodně chodců a cyklistů,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort ,dopravy, investic a veřejných zakázek.
Dalším opatřením bude umístění zpomalovacích prahů na silnici III. třídy v Pelíkovické ulici v Hodkovicích nad Mohelkou, kde řidiči výrazně překračují povolenou rychlost, ačkoliv ulice vede mezi domy. „Ve spolupráci s policií a starosty obcí, jimiž doprava proudí, bude Krajský úřad Libereckého kraje situaci nadále sledovat. V případě potřeby dopravní značení dále upravíme,“ uzavřel Jan Čáp.
Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn potrvá do konce listopadu 2021. Provoz na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem zde vede ve střídavém režimu dvou a jednoho jízdního pruhu — na Liberec ve dvou, na Turnov v jednom. Na hlavním tahu silnice I/35 je zatím doprava plynulá, bezjakýchkoliv dopravních komplikací.

Tagy