weby pro nejsevernější čechy

Činoherní studio Ústí nad Labem hry pro děti a mládež prostě umí. Mňau!

Že se Činoherní studio v Ústí nad Labem věnuje tvorbě pro děti dlouhé roky, je věc známá a v prostředí oblastních divadel ne zcela běžná. Že pohádky a příběhy pro rodiny dětmi zvládají ve Varšavské na výbornou, o tom svědčí dlouhodobě vyprodané tituly jako Malý princ, Ronja, dcera loupežníka, Čarodějův učeň, výtečná Vánoční pohádka či nedávno derniérované Děti z Bullerbynu. A že se nejnovější počin, určený rodičům s dětmi,  BRATRSTVO KOČIČÍ PRACKY v režii Jana Plouhara zařadí mezi úspěšné a hojně navštěvované tituly, o tom nepochybuji.

Autoři nejčerstvějšího kusu Činoheráku Jan Plouhar a Lukáš Černoch přiznávají, že idealistickým světem Foglarových Rychlých šípů byli ve svém dětství a dospívání velmi ovlivněni a přání zpracovat tuto látku leželo na stole již delší dobu. Nápad zpochybnit autoritu čestných hochů známé pětice ve prospěch plantážníků z Bratrstva kočičí pracky přišel víceméně náhodou. “ Rychlé šípy a jejich příběhy prakticky známe všichni, ale Bratrstvu se Foglar věnuje jen okrajově a příliš informací o této trojici ani z knih ani z komiksů nemáme. A to je velký prostor pro fantazii. Opravdu to bylo tak, jak se vypráví? Není celá ta čestná pětice dobrých hochů jen propaganda? Píše Tam Tam pravdivě či jde o dezinformační zprávy? Přišlo nám, že podívat se na naše dětské idoly jaksi z druhé strany a v kontextu současného dění u nás i ve světě přinese celou řadu vtipných situací“ , říkají k tomu autoři.

A tak se z Dlouhého Bidla (Jan HUŠEK, nejnovější člen souboru ČS, do angažmá nastoupí s novou sezónou) stává šotouš se zájmem o vláčky a ekologii, ze Štětináče (výborný Adam ERNEST) ochránce drobného zvířectva a biozemědělec a z Bohouše (roztomilý Petr UHLÍK) morální mentor. Dozvíte se pravdu o tlapce kočky Ivetky, která se stává relikvií Bratrstva. Celá trojice pak jen hledá cesty, jak pomáhat všem (kromě Rychlých šípů, rozumí se samo sebou) a brání se pomluvám v Tam Tamu. A dojde i k setkání s Janem Tleskačem a  k osvobození ježka z klece. To vše v rychlém tempu ve vtipných scénkách, místy s lehkou improvizací, s výtečnými režijními nápady a s výbornými výkony všech herců, kteří na sebe krásně slyší a viditelně si celé představení užívají. Je pravděpodobné, že některé repliky se stanou kultovními hláškami, minimálně roztomilé MŇAU už se stalo běžnou součástí kladných ohlasů na sociálních sítích. Rozhodně pak bude pro diváka, který se na představení vydá opakovaně, zajímavé sledovat střídající se herce v putovní roli Červeňáčka. Premiérový Červeňáček Lukáš Černocha byl úúúžasný.

Rozmary počasí letošního jara a nástupu léta vyhnaly téměř vyprodanou dvojitou premiéru 14.6. z prostředí zahrady Českého rozhlasu pod střechu domovské scény (ale zaplať příroda za ty deště, že jo). Reakce nadšených dětí i dospělých bezprostředně po premiéře však naznačují, že i tentokrát se ve Varšavské trefili do černého. Přesvědčit se o tom můžete v nejbližších reprízách 18.6. , 11.7. a 12.7. vždy v 17 hodin na hradě Střekově.

Tagy