weby pro nejsevernější čechy

Ústecký Hraničář pojede naplno po celé prázdniny

Veřejný sál Hraničář má za sebou první pětiletku provozu. Za ten čas se vyprofiloval na velmi potřebnou a respektovanou kulturní instituci, která nabízí pestrý a bohatý program pro velkou škálu návštěvníků od 5 do 70 let věku.
Bývalo pravidlem, že v průběhu prázdninových měsíců nastal v Hraničáři útlumový režim, který byl oživen pouze čtrnáctidenním červencovým Létem na ulici. Léto 2020 však bude v Hraničáři jiné. Jaké? To nám přiblížil pan Tomáš PETERMANN, produkční Hraničáře.

JH: Otázka na úvod, než se dostaneme k tomu nejpodstatnějšímu: jak jste přežili ty dva měsíce, které byly asi pro všechny složité?
TP: Lakonicky by se dalo odpovědět, že jsme měli klid (smích). Bohužel ten klid přišel v měsících, které jsou pro Hraničář nejživější, což je duben, březen, květen (na podzim je to říjen a listopad). V lednu jsme s velkou slávou digitalizovali kino, na což značnou částkou přispěli i návštěvníci a mecenáši Hraničáře. Věřili jsme, že zvýšená návštěvnost nám pomůže získat další potřebné finance na dotažení celého projektu. Přišel film V síti, na který jsme měli domluvené návštěvy škol na celé dva měsíce dopředu. Nic z toho se neuskutečnilo, rušili jsme i další program. Nicméně myslím, že Hraničář tento rok přežije celkem v pohodě i díky dotaci od města. Jak se vše bude vyvíjet v roce 2021, kdy hrozí všem institucím výrazné omezení finanční podpory ze známých důvodů, to by zatím bylo věštění z křišťálové koule. Letos to ale zvládneme v pohodě. V roce 2019 navštívilo Hraničář více jak 22 000 návštěvníků (což je více, než jakou návštěvnost vykazuje ústecká dominanta hrad Střekov, poz.red.) a věřím, že v podobných číslech se budeme pohybovat i letos, navzdory nečekané nucené  pauze
JH: Díky digitalizaci jste se letos mohli zapojit do výborné akce TADY VARY, která je svým způsobem náhražkou zrušeného karlovarského filmového festivalu. Zapojila se kina v celé republice. Jak je akce navštěvována?
TP: Celkově si myslím, že je to skvělá akce. A i když mám k dispozici zatím jen neúplná čísla, lze říci, že návštěvnost je velmi slušná. Uvážíme-li navíc, že jsme v Ústí a jsou prázdniny, pak velmi dobrá. Celá akce má velmi slušné promo a přivedla do našeho kina i diváky, kteří k nám běžně nechodí.
JH: V předchozích letech jsem si zvykli na vydařenou akci LÉTO NA ULICI, která zpestřila čtrnáct červencových dnů v jinak mrtvém Ústí. Letos ale máte plány jiné. Prozradíte nám je?
TP: Už během loňského Léta na ulici vznikl nápad, že kromě intenzivního Léta na ulici nabídneme program třeba i na všechny prázdninové pátky. Nakonec nebudeme Hraničář zavírat prakticky vůbec. Hraničářské Léto vypukne 15. července a bude trvat až do 28.srpna. Ten formát by měl následovný–úterý tři promítání (15.00, 17.30 a ve 20.00 hodin), přičemž od 15.oo hodin se zaměřujeme na seniory, kteří si k nám, k naší radosti, navykli chodit. Ve středu dvě promítání 17.30 a ve 20.00. Ve čtvrtek pak promítání ve stejných časech, jako v úterý s tím rozdílem, že odpolední film bude zaměřen na děti a po něm budou následovat výtvarné dílny a další akce pro děti a rodiče. Čtvrtek je taky věnován nejrůznějším workshopům a přednáškám, z nichž mnohé navazují na naši současnou výstavu v galerii Poslední den stvoření, zaměřenou na rekultivace krajiny severočeské hnědouhelné pánve. V pátek bychom měli před Hraničářem koncerty nejrůznějších lokálních i přespolních kapel. Soboty jsme vyhradili stále oblíbenějším výletům na zajímavá místa a se zajímavým zaměřením nebo také cyklojízdy. Výlety budou vždy vedeny zajímavými osobnostmi a odborníky, nebude chybět ani oblíbený Petr Karlíček. 
Speciálním dnem bude pátek 14.srpna, kdy budeme křtít další vydání našeho časopisu Hraničář, který podrobně shrnuje vše, co se za rok u nás odehrálo.
JH: Takže našlapané léto. A co nejbližší výhled do dalších měsíců?
TP: Speciální bude letos i září, kam jsme přeložili hned dvě naše hojně navštěvované akce. V počátku září budeme hostit třetí ročník festivalu ELBE DOCK a na přelom září a října se přesunul festival JEDEN SVĚT V ÚSTÍ NAD LABEM.
JH: Hraničář má za sebou z mého pohledu velmi úspěšnou pětiletku, kdy se prakticky z ničeho zrodila uznávaná kulturní instituce. Můžeme se těšit na dalších pět let ?
ZP: Tak za Hraničář zcela určitě.

Děkujeme a přejeme krásné a úspěšné léto!

 

 

Tagy