weby pro nejsevernější čechy

ANIFILM je prvním letošním filmovým festivalem, na kterém se můžeme setkat. V Liberci!

Po mnoha měsících, kdy byl náš život výrazně omezen, se ukazuje naděje, že se vše má šanci vrátit do normální situace. Budeme si opět postupně zvykat na běžný život a konečně se dočkáme toho, co nám nejvíce chybělo. Pro řadu z nás to byl život s kulturou, s jejím prožíváním i sdílením s blízkými lidmi. A jednou z prvních velkých kulturních akcí, která se uskuteční po všech těch „lockdownech“, bude Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM v Liberci, který se koná ve dnech 22. až 27. června 2021.

Sice v té době budou ještě platná některá nezbytná opatření, ale určitě návštěvníci festivalu budou mít šanci vidět spoustu animovaných filmů: nejnovějších i již dlouho slavných, světových i českých. Hlavní snahou organizátorů je, aby plánovaný program festivalu mohl bezpečně proběhnout pokud možno v plném rozsahu, aby se lidé mohli společně účastnit festivalových projekcí, dílen, her, výstav, koncertů i divadel.

Festivalové soutěže budou mít tradiční kategorie, novinky ze světa animovaného filmu se představí v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. A česká animovaná tvorba se v mezinárodních soutěžích rozhodně neztrácí: vždyť jen v prestižní soutěži celovečerních animovaných filmů se představí hned dva z celkem deseti soutěžících filmů. Českou premiéru v této kategorii bude mít film Myši patří do nebe režijního dua Denisa Grimmová a Jan Bubeníček a druhým pak je film Barevný sen Jana Baleje. V soutěži je doprovodí osm dalších celovečerních filmů, mezi nimiž například nebudou chybět oscarový kandidát Vlkochodci z irského studia Cartoon Saloon, dobrodružství Malého upírka od známého francouzského kreslíře Joanna Sfara, biografický Josep o katalánském umělci Josepu Bartolím a film nezávislého amerického animátora Dashe Shawa Kryptozoo.

Díky svým téměř neomezeným možnostem nabízí animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě.

Neméně zajímavá soutěž krátkých filmů letos nabídne 38 snímků, jimž i v dnešní nelehké době nechybí humor, i když často ironický, absurdní či černý. Patří mezi ně například Comeback Vladimira Leschiova či Jde o umění od Joanny Quinn. Mezi 32 vybraných studentských filmů se probojovaly i čtyři české, které potvrzují vzestup naší animace: Hrůza v tónu gramofonu studentů ze zlínské UTB a tři snímky z pražské FAMU: Rudé boty, Jsme si o smrt blíž a Mraveniště. Světová i česká animační špička se představí i v kategoriích videoklipů a abstraktní a nenarativní animace, VR filmů a počítačových her. Proběhne také tradiční soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

Hlavní letošní doprovodný filmový program má název PLANETA A a zaměří se na celý náš svět. Země a zdejší život v jeho mnoha podobách a prostředích si totiž nezadají s fantaskními světy, které jsou obzvlášť pro médium animovaného filmu tak typické. Téma přírody a životního prostředí je nedílnou součástí našich každodenních životů, je stále aktuálnější a stejně silně již nějakou dobu rezonuje i animovanou tvorbou. Díky svým téměř neomezeným možnostem nabízí animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě. V pestrém výběru celovečerních a krátkých snímků se setkají výpovědi o reálných problémech, cesty vesmírem i návraty do hluboké minulosti, které doplní filmy oslavující přírodu a život na Zemi, ale někoho možná překvapí i parodie a ironické až podvratné filmy.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si v roce 2021 od Anifilmu převezme jeho pravidelný návštěvník profesor Edgar Dutka. Historii, ale i současnost české animace si lze bez jeho osobnosti představit jen stěží. Dlouholetý dramaturg Krátkého filmu, autor desítek scénářů k legendárním snímkům (mj. Konec krychle, Klub odložených), spisovatel, režisér a také výrazný pedagog FAMU, který ovlivnil řadu tvůrců animovaného filmu i badatelů, kteří se animaci věnují. Návštěvníci festivalu se můžou těšit na průřez jeho animovanou tvorbou i na prezentaci rozpracovaného celovečerního filmu Golem, na němž spolupracuje s Jiřím Bartou.

Vizuál letošního Anifilmu pochází z dílny moravsko-izraelské animátorské dvojice Elišky a Lee Ozových (studio Oz Animation). Jejich tvorbu již mnozí znají i díky Anifilmu. Z toho posledního si odnesli cenu za nejlepší český videoklip.

Tagy