weby pro nejsevernější čechy

Film Služebníci konečně vstoupí do otevřených kin

Koprodukční Služebníci režiséra Ivana Ostrochovského vstoupí od 24. května do otevřených českých kin. Slovensko-česko-rumunsko-irský snímek vypráví silný příběh dvou
mladých chlapců, kteří se na začátku 80. let v Bratislavě stávají členy kněžského semináře. Tam se setkávají s neutěšenými poměry v tehdejší kolaborující katolické církvi. Film byl ve světové premiéře uveden vloni na Berlinale, figuroval i v širším výběru na Evropské filmové ceny a vyhrál loňský Febiofest. Jeho cestu do českých kin ale dvakrát přerušila pandemie. Distributorem je společnost Aerofilms. Trailer je tady.
Snímek Služebníci mezitím stihl vstoupit do kin na Slovensku, ve Švédsku, Irsku, Rumunsku a Polsku, ve Velké Británii je aktuálně distribuován na streamingových platformách, do kinodistribuce bude brzy uveden také ve Španělsku, Francii a ve Švýcarsku.
Film nabízí úžasné vizuální kompozice, zejména několik opakujících se záběrů ze dvora kláštera, kde si v kulisách visícího vypraného prádla chlapci potají šeptají o plánovaném spiknutí. Je to obrazec podivnosti připomínající kresby a grafiky nizozemského umělce M. C. Eschera,“ vyzdvihuje ve své recenzi deník The Guardian.
V hlavních rolích studentů se představí Samuel Skyva a Samuel Polakovič ze Slovenska, děkana teologické fakulty ztvárnil slovenský režisér Vladimír Strnisko a v roli estébáka se objeví rumunský herec Vlad Ivanov, známý například z rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou na MFF v Cannes. Za Českou republiku na Služebnících spolupracovali producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec ze společnosti Negativ, střihač Jan Daňhel, kostýmní výtvarnice Katarína Hollá a filmovým maskérem byl Lukáš Král. Film se natáčel i v České republice, mimo jiné například v klášteře Plasy.
Služebníci jsou jednoznačně na úrovni špičkového evropského filmu, nejen způsobem vyprávění, ale i celkovým vizuálním zpracováním. Proto jsme rádi, že je diváci budou moci konečně vidět na velkém filmovém plátně, kam patří,“ říká producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.
Služebníci jsou v pořadí druhým filmem režiséra Ivana Ostrochovského, jenž debutoval v roce 2015 snímkem .

Hlavní hrdinové Služebníků čelí tísnivé atmosféře v tehdejší katolické církvi, která prostřednictvím organizace Pacem In Terris kolaborovala s komunistickým režimem. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti. Na scénáři se vedle Ivana Ostrochovského a Marka Leščáka podílela i polská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, která je autorkou scénáře k oscarovému filmu Ida.
Za čtyřstrannou koprodukcí stojí společnosti Punkchart, Negativ, Libra Film a Film and Music Entertainment. Film vznikl za mj. i za podpory českého Státního fondu kinematografie.

SYNOPSE
Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu.
Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.
Režie: Ivan Ostrochovský
Scénář: Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský
Kamera: Juraj Chlpík
Zvuk: Tobiáš Potočný
Střih: Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta
Kostýmy: Katarína Hollá
Masky: Lukáš Král
Hudba: Miroslav Tóth, Cristian Lolea
Hrají: Samuel Skyva (Juraj), Samuel Polakovič (Michal), Vlad Ivanov (Ivan), Vladimír Strnisko (děkan),
Milan Mikulčík (spirituál), Tomáš Turek (prefekt), Vladimír Zboroň (sekretář), Martin Šulík (doktor),
Vladimír Obšil (Coufar), Zvonko Lakčević (tajný policista)

Tagy