weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Tanvaldský Špičák dohlíží na město už od dob secese

Za časů secese, v roce 1909, vyrostla kamenná rozhledna na Tanvaldském Špičáku. O rok později ji doplnila i turistická chata s restaurací. Areál se nachází na vrcholu známého a oblíbeného lyžařského areálu a dnešní podobu má od roku 1930.

Tanvaldsku vévodí vyhlídková věž s chatou vysoká 18 metrů. Kdo pokoří 69 schodů a vystoupá na vyhlídkovou plošinu ve výšce 14 metrů, může se kochat nádherným kruhovým výhledem na Jizerské hory, Krkonoše, Černou Studnici, Ještědský hřeben a města rozkládající se v údolí pod vrcholkem.

„Na vrchol  se lze pohodlně dostat lanovkou z obce Jiřetín pod Bukovkou. Vrcholová stanice sedačkové lanovky stojí přímo u rozhledny. Z Jiřetína sem vede také zelená turistická značka a určitě je to příjemná procházka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výrazný vrch Tanvaldský Špičák byl oblíbeným místem turistů již dříve. O tom svědčí Fanterova skála, upravená skalní vyhlídka, která byla v roce 1889 pro větší pohodlí turistů zpřístupněna. V dřevěné boudě nedaleko skály prodávali místní podnikatelé unaveným výletníkům po náročném výstupu lahvové pivo.

Se stavbou samotné rozhledny pojmenované jako Jubilejní rozhledna císaře Františka Josefa I. se začalo v roce 1908. O rok později, 4. července 1909, byla slavnostně otevřena. Budovy navazující na rozhlednu přestaly velkému počtu návštěvníků stačit, proto byly v letech 1929-30 výrazně rozšířeny. Kromě dvou prostorných hostinských místností, verandy a sálu zde návštěvníci našli i osm pokojů pro hosty a místnost na uložení sportovního náčiní.U chaty přilehlé k rozhledně je pomníček na paměť oslav 1. máje 1890 a manifestačního srazu z roku 1893.

Tagy