weby pro nejsevernější čechy

Přírodní památka Líska: za voňavou měsíčnicí k sousedům

Zajímavý výlet do sousedního kraje skýtá výprava k přírodní památce Líska, jejíž historie je dlouhá víc než devadesát let. Nalézá se nedaleko města Česká Kamenice v děčínském okrese na severním svahu Černé hory nedaleko Studeného vrchu v nadmořské výšce 600 metrů. Říká se jí také Měsíční stráň.

„Náš kraj je plný zajímavých míst, kam lze vyrazit na výlet. Někdy je ale také dobré překročit jeho hranice a poznat nové turistické cíle. Zvlášť teď na podzim, kdy listí v lesích září všemi barvami,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Území, kde se ve velkém vyskytuje ohrožená rostlina měsíčnice vytrvalá, požívá ochrany již od roku 1929. Měsíčnice je vytrvalá bylina, která kvete na přelomu května a června. Je charakteristická svojí příjemnou vůní, která se stupňuje zvlášť k večeru, kdy ji opylují noční motýli. Rostlina je typická svými nafialovělými květy, které po odkvětu vytváří charakteristické stříbřitě bílé penízkové plody.

K památce se lze dostat nejkratší cestou od Křížového buku, což je samota mezi obcemi Líska a Chřibská; na tomto místě je možné nechat zaparkovaný vůz, dojet tam lze i autobusem. Od Křížového buku pokračuje trasa severozápadně vrstevnicovou lesní zpevněnou cestou necelý kilometr a půl k cíli. První část trasy je značena červenou turistickou značkou, zbytek úseku již je neznačen, ale cesta dovede až k oploceným hranicím přírodní památky.

Každoročně se na toto místo také koná turistický pochod Za kvetoucí měsíčnicí.

Tagy