weby pro nejsevernější čechy

Inscenace divadla KULT řeší záhadný výbuch v centru města Ústí nad Labem

Přesně po 33 letech, 8. února 2022, od záhadného výbuchu v atriu města Ústí nad Labem spustí divadlo KULT autorskou inscenaci s názvem Exploze. Jedná se o unikátní formát audiowalks.
Diváci budou potřebovat pouze telefon.


Před 33 lety ve středu 8. února 1989 v ranních hodinách došlo k výbuchu v atriu budov národních výborů v Ústí nad Labem. Tlaková vlna ze dvou nastražených náloží vyrazila odhadem tisíc okenních skel.
Bomby tvořilo celkem asi 10 kilo trhaviny Gelamon, růžový a fialový budík Mirka 394 od firmy Prim a krabice z dřevotřísky. Nejprve explodovala menší nálož, ta vystřelila větší do výšky a ta následně explodovala, bylo tak dosaženo maximálního destrukčního efektu. Šlo o velmi profesionální práci a pachatel nebyl nikdy vypátrán. „Za posledních 30 let vzniklo mnoho teorií, kdo za explozí stál. Všechny ale byly liché. S režisérem Filipem Nuckollsem jsme připravili inscenaci, kde se můžete dozvědět pravdu!“ říká s nadsázkou autor námětu Honza Kvasnička.
Pro tuto inscenaci autoři projektu zvolili formát audiowalks. Divák bude potřebovat chytrý telefon s nainstalovanou aplikací na čtení QR kódů a sluchátka. Inscenace začíná v atriu magistrátu, kde je schovaný plechový štítek s QR kódem a označením Exploze přímo na místě, kde zůstal po výbuchu masivní kráter, naproti vchodu na ÚMO město. Načtením QR kódu se divák dostane na webovou stránku, kde spustí úvodní kapitolu příběhu. Ta diváka zavede na další místo. Tam
načte další QR kód, který otevře další kapitolu. Tímto způsobem divák prochází lokacemi a do sluchátek mu zní příslušné kapitoly. Celý příběh zahrnuje 7 kapitol tzn. 7 lokací na zhruba 2 kilometrech cesty.
Inscenace, která měla předpremiéru na festivalu KULT, je dostupná od 8. února po zakoupení vstupenky na webu www.kultprodukce.cz.

Tagy