weby pro nejsevernější čechy

V Hraničáři se pařily hry z počítačového a herního pravěku

Osmibitové počítače a herní konzole s rokem výroby maximálně 1983, jako třeba ZX Spektrum, Commodore 64, Atari ST, Atari 2600, Atari 7800 a legendární Pong v několika variantách. Vše v provozu. Takové skvosty z pravěku počítačové techniky mohli spatřit návštěvníci progresivní ústecké kulturní instituce Hraničář v sobotu 7. května. A nejen to. V rámci akce GAME ZONE mohli zájemci usednout k připraveným stolkům a vyzkoušet si kdysi opravdu oblíbené hry.

Mezi návštěvníky bylo možno potkat nejen pamětníky, tedy pány a dámy ve středním věku, ale překvapivě i děti školou povinné. A zatímco se tatínkové a maminky dojímali a nostalgicky vzpomínali na svoje vlastní propařené večery u plošinovek, jejich děti si mohly prohlédnout, z čeho byli jejich rodiče u vytržení stejně, jako jsou dnes ony u současných her. Při vlastní hře pak zjišťovaly, že hry nebyly rozhodně hloupé a už vůbec ne jednoduché.

Celou skvostnou retro vzpomínku připravil ve spolupráci s Hraničářem divadelnický a výtvarný spolek HANDA GOTE.

„Jsme spolek, který se věnuje především divadlu a výtvarnu. Kromě toho ale taky máme moc rádi staré technologie. Sbíráme staré počítače a herní konzole z úplného pravěku počítačových her u nás. Občas něco z toho použijeme do nějakého představení. A tak jsme si řekli, že je škoda, aby si na nich ještě lidi nemohl zahrát. Takže tak zhruba jednou za rok, jak se nám podaří, pořádáme tuhle akci v našem domovském divadle, což je momentálně divadlo Alfréd ve dvoře. Je to spíše akce pro radost, víceméně pro nás a naše kamarády. Přitom je to ale i volně přístupné pro případné příchozí návštěvníky. Ovšem Hraničář  je náš úplně první výjezd na pozvání mimo Prahu.
Tyhle staré hry mne okouzlují neustále, zejména svou jednoduchou grafikou a hratelností, zároveň jsou to ale hry dost těžké a musíte na jejich zvládnutí něco opravdu umět a dost trénovat, aby se hráč dostal do vyšších levelů“,  řekl zástupce pořadatele Handa Gote Jan Dörner.

Handa Gote Research & Development se věnuje experimentování s dramaturgií, začleňování nedivadelních prvků do své práce a vývojem vlastního pojetí post-dramatického a post-spektakulárního divadla. Dlouhodobě se inspiruje vědou a technikou. Skupina provádí kontinuální výzkum divadelní řeči, laboratorní práci v oboru zvukového a světelného designu, při současném zpochybňování výše zmíněných disciplín. V letech 2019-2022 jsou rezidentním souborem divadla Alfred ve dvoře

 

Tagy