weby pro nejsevernější čechy

Nová výstava ústeckého muzea představuje fotografa a experimentátora Gottsteina

Na svou dobu unikátní širokoúhlé fotografie Ústí. Experimenty se snímky skrz kravské oko. Konstrukce nestandardních fotoaparátů na koleni. To všechno je spojeno s výjimečným ústeckým fotografem – experimentátorem Karlem Gottsteinem. Rozsahem nevelkou, ale obsahem velice zajímavou výstavu o tomto fotografovi představilo Muzeum města Ústí nad Labem na nedělní vernisáži v rámci Mezinárodního dne muzeí. V netradičním čase nedělního dopoledne byl o vernisáž mimořádný zájem.

Návštěvníky přivítal ředitel muzea Mgr. Václav Houfek a Jiří Preclík, kurátor výstavy a muzejní fotograf. „Svými experimenty v oblasti fotografie byl poměrně populární, vystupoval opakovaně v Československé televizi, včetně legendárního pořadu Miroslava Horníčka Hovory H. Návštěvníci se mohou podívat i na dobový záznam,“ přiblížil  osobnost Karla Gottsteina Jiří Preclík.
Muzeum ve sbírce schraňuje desítky fotografií neobvyklých formátů z jeho produkce, včetně výsledků pokusů s kravským okem. Kuriozitou jsou pak unikátní fotoaparáty „bednaflexy“ sestavené Karlem Gottsteinem.

Co se snímků skrz kravské oko týká, Gottsteina původně zajímalo, jak vidí ryba kvůli oblíbenosti širokoúhlých objektivů (rybí oko – fisheye), ale nedařilo se mu pořídit oko nějaké větší ryby. Tak se musel spokojit s dostupnějším kravským okem, na které si musel sestrojit speciální lůžko, se kterým fotografoval seshora dolů. Každé ráno chodil z jatek a nosil si domů kravské oči a teprve v noci je vkládal do lůžek. „Zhruba ze sto očí, které zpracoval, bylo jen čtyřicet zdravých, bez zákalu nebo vady. Sám později v rozhovoru přiznal, že to nebyla vůbec voňavá záležitost,“ řekl k tomu kurátor výstavy Preclík.

Karel Gottstein prožil mládí v Pardubicích, kde začal i fotografovat a v roce 1943 měl první výstavu. Do Ústí nad Labem přišel v roce 1947 a zdejší krajina ho uhranula. V letech 1952 až 1971 pracoval jako inspektor jeviště v ústeckém divadle. Svůj první fotoaparát sestavil v roce 1958 a nazval ho Přemysl. Hlavními tématy jeho snímků jsou městské exteriéry, krajina a architektura. Zemřel v roce 1979.

Muzeum chystá k výstavě vydat výpravnou speciální publikaci, která by měla být k dostání v prosinci tohoto roku, kdy výstava končí.

 

Tagy