weby pro nejsevernější čechy

Lustrfest v Kamenickém Šenově rozsvítí křišťálové zastávky a pozve na sklářskou stezku

Unikátní akce, kterou je open air festival skla a skleněných svítidel nazvaný Lustrfest, se koná 4. června v Kamenickém Šenově. Tímto festivalem vyvrcholí v Kamenickém Šenově pravidelné Mezinárodní sympozium rytého skla.

První ročník akce se uskutečnil již v loňském roce, ale kvůli špatné epidemiologické situaci se převážná část programu odehrála v online prostoru. Stejně jako v minulém roce, i letos je součástí Lustrfestu rozsvícení dalších křišťálových zastávek připravených ve spolupráci se společností Preciosa Lighting. Každá je jiná, originální a odkazuje svou výzdobou na svítidla a um našich sklářů.

„Kamenický Šenov je město, jehož historie i současnost je těsně spjatá s výrobou lustrů. Jak ty historické, tak současné najdete na těch nejprestižnějších místech na světě. Od hotelů, po jachty, metro, ale také třeba v královských palácích. Je skvělé, že toto téma nyní Kamenický Šenov, ve spolupráci s místními firmami, využívá ve veřejném prostoru a zve na něj návštěvníky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dopolední program Lustrfestu se odehraje v dolní části města v okolí vlakového nádraží, které je cílovou stanicí turistické Sklářské lokálky Šenovka z České Kamenice. Pro všechny návštěvníky zde bude připravena expozice v netradičním prostoru – nákladním vagonu. Příběh dlouhé tradice výroby svítidel ožije díky vizuálním efektům a skleněným exponátům ve spolupráci Křišťálového údolí a Preciosy Lighting. Zároveň bude slavnostně otevřena Palmeho sklářská stezka, která nabízí cestu za pokladem od dolního nádraží ke sklářskému muzeu.

V centru města se bude po celý den odehrávat řada dalších zajímavostí a oslav Mezinárodního roku skla. Lákadly budou například mobilní sklářská pícka či prohlídka nedaleké hutě firmy Antares Art. Pro zájemce o místní sklářskou tradici pořadatelé uchystali komentované prohlídky muzea, starého hřbitova či sklářské školy.

Ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské budou volně přístupné dílny a ateliéry. Navštívit bude také možné Galerii sklářské školy s historickou sbírkou skla, popřípadě se zúčastnit také workshopů s ukázkou různých technik zpracování skla. Přímo v centru města si zájemci nakoupí či prodají skleněné zboží na bleším trhu. Regionální umělci a výrobci své výrobky vystaví na jarmarku na náměstí.

V přilehlém Dvořáčkově parku nabídne festival unikátní možnost zapojit se a přiložit ruku k dílu při tvorbě společného skleněného objektu. Muzeum zároveň obohatí své expozice o dvě speciální výstavy – první se bude týkat probíhajícího mezinárodního sympozia rytého skla a druhá sklářské historie města. Děti budou moci zhlédnout v zahradě muzea pohádku, uvidí kejklíře a zkusí si tematické soutěže. Zlatým hřebem celé akce budou v podvečer udílení cen účastníkům sympozia, prezentace designérů svítidel a světelných objektů v kině Hvězda, které se tak promění v galerii místních umělců. Přichystaná jsou hudební vystoupení nebo široká nabídka regionálních specialit včetně lokálního piva. Festival vyvrcholí světelnou show a rozsvícením Dvořáčkova parku.

Lustrfest se koná s podporou Libereckého kraje, Křišťálového údolí, organizace destinačního managementu Lužické a Žitavské hory nebo provozovatele Sklářské lokálky KŽC Doprava, s.r.o.Více informací se nalézá na webuwww.kamenicky-senov.cz.

 

 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec pro styk s veřejností

Facebook:Libereckykraj

Twitter: Libereckykraj

Instagram:Libereckykraj

Tagy