weby pro nejsevernější čechy

Hledal se ježek, husy byly na tahu, myška sháněla kámošku, drak Friťák ohrožoval Bramborové království. A děti se bavily

Útulný parčík na Klíši s honosným názvem Vrchlického sady byl poslední květnovou neděli svědkem dalšího sousedského setkání, které s láskou a pečlivostí sobě vlastní připravily Míša, Olinka a Lucka aka Promyky. Tentokráte šlo o druhý ročník akce DIVADLO (O)VŠEM, která byla zároveň lehce předčasným dárkem ke Dni dětí.
Celé odpoledne začalo nadějně. První pohádka Divadla Krabice Teplice byla nejen veselá a proložená písničkami, ale také ještě zalitá sluncem a tomu odpovídalo velmi početné dětské i rodičovské publikum. S postupujícím časem však přes Ústí přeběhla studená fronta, která přinesla chlad a občasný drobný deštík. K mému velkému překvapení se ale park nevyprázdnil, protože maminky a tatínkové byli připraveni na všechny eventuality (na rozdíl od autora tohoto článku). A tak i další vystupující nebyli ochuzeni o dětský smích a živé reakce statečných malých diváků. Hezkým překvapením bylo vystoupení žáků ze základky Palachova, kteří si připravili dvě operky, tedy zpívané pohádky, které známe z filmu Tři bratři.
Divadlo DamDam s Husami na tahu vtáhlo všechny děti nejen do děje, ale přimělo je také ke zpívání písniček, které byly většinou, jak jinak, o husách. Svou pohádkou a myšce, která si hledala kamarády, přispěl dramatický kroužek zaměstnanců Severočeské knihovny města Ústí nad Labem. Celé pohádkové odpoledne vyvrcholilo opravdu výtečným vystoupením divadla Loutky bez hranic s pohádkou Bramborové království, které zaujalo i ty největší zlobiče.
Již tradičně se o občerstvení staraly spřátelené podniky jako byly Belgické hranolky, bezobalový obchod Špajz, Ústecká pivotéka, s exotickými chutěmi Daïmobia nebo Manu čoko. Voňavý stánek s pekařskými výrobky (výýýtečný chléb!) tu měla paní Lucie Šímová.
Svou zručnost a také dovednost potřebnou k záchraně člověka si děti mohly vyzkoušet na stanovišti Dobrovolných hasičů ze Střekova.
Promyky při svých akcích vždy myslí i na druhé, takže výtěžek z některých aktivit, jako bylo třeba možnost focení ve fotokoutku nebo prodej pohlednic s krásnými obrázky Olinky Jarolímkové, šel opět na Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích, který měl na akci rovněž svůj prezentační stánek. A dobrou tradicí také je, že na podobných akcích už si návštěvníci zvykli nosit si svoje vlastní nádoby na pití nebo tzv. vratné festivalové kelímky , takže i tentokrát bylo odpadu minimálně a úklid po skončení byl dílem okamžiku.
Na setkanou na podzimní Nádheře!
Akci podpořila Ústecká komunitní nadace, Greif Inc., Statutární město Ústí nad Labem, Severočeská knihovna, ZŠ Ústí nad Labem, Palachova 400/37 či Uličník
Tagy