weby pro nejsevernější čechy

Letní výstava v kavárně ústeckého muzea je barevná a veselá

V úterý 14. června byla vernisáží zahájena sezónní výstava v kavárně ústeckého muzea. Svoje naivní obrazy zde představil Luděk JIŘENA (1966)

Naivní malíř, pábitel a hltač života patří rozhodně k zajímavým a poměrně známým ústeckým figurkám. Sám je ovšem naplaveninou, světlo světa spatřil ve šluknovském výběžku. Tento krásný, ale drsný kraj ho přivedl nejen ke sportovním aktivitám (k nimž řadí i lezení po stromech), ale patrně také může za to, že tíhne spíše k tvrdší muzice, bigbeatu a metalu, než k romantickým písničkám. Přitom jeho povolání má k romantice velmi blízko. Vyučil se v oboru hrázný, jezný, poříčný a od roku 1984 je zaměstnaneckou stálicí na Masarykových zdymadlech v Ústí nad Labem.

Malovat začal, jak uvádí, někde kolem čtyřicátého roku své pozemské pouti. Vyřešil si tím zcela jistě tzv. krizi středního věku a ujasnil si také, že výdaje na vydržování případné milenky či milenek by byly mnohonásobně vyšší, než náklady na barvy a rámečky. Nejčastěji používá akrylové barvy na pevné podklady. Plátno si vyzkoušel pouze jednou. Jeho „naivní realismus“ má mnoho obdivovatelů mezi přáteli a kamarády, jsou sběratelé, kteří vlastní i dvacet a více jeho obrázků. Motivy a náměty loví v mnoha oborech, často patrioticky sahá po výjevech z Ústí a jeho okolí. Především ale jsou jeho obrázky vtipné, nikoli však prvoplánově. Jemné a lehce ironické  ostny jsou někdy vidět okamžitě, ale někdy je lze postřehnout až teprve při opravdu pozorném prohlédnutí. Osobně mám rád třeba jeho Svatebčany na Řípu nebo výmluvný Praotec Čech vysvětluje Praotci Afričanovi a Praotci Japonci, že Kilimandžárem a Fudžiamou Říp nenahradíš, který ale autor bohužel do výstavy nezařadil.

Pro své přátele a kamarády pořádá pravidelné výstavy nových obrázků, většinou na vlastní zahradě. Vystavoval rovněž v galerii hradu Střekov. Svým osobitým humorem ovšem také přispívá do veřejného prostoru. Je autorem jediného jednojamkového golfového hřiště (Osada Střekov) na světě. U cyklostezky spojující Litoměřice a Ústí ztopořil nejprve menhir aka cyklošutr a o rok později speciální rozcestník. V jeho blízkosti se nachází i hotel pro brouky, postavený a uvedený do provozu dávno před tím, než to začalo být v módě. Je rovněž autorem nejstarší dochované fosílie na Ústecku, mlokosaura, starého 250 milionů let. V plánu má ještě vytvoření Božích muk a kapličky na Vysokém Ostrém.

Výstavu obrazů, hýřících barvami a veselými náměty, je možno spatřit v muzeu do 4.9. 2022. Souběžně s ní probíhá i výstava fotoreprodukcí obrazů Luďka Jiřeny v Zrcadlovém bludišti na Větruši.

(foto Vladimír Cetl, Jiří Preclík)

Tagy