weby pro nejsevernější čechy

Divadelnímu festivalu KULT je čtvrtstoletí. Zahájení obstarala V.O.S.A

Ve středu 12.října bylo možno vidět stoupat po schodech letního kina v Ústí nad Labem mohutný, určitě tak osmisethlavý dav natěšených diváků. Na programu bylo zahájení jubilejního ročníku divadelního (z mého pohledu spíše multižánrového) festivalu KULT. Nebývalý zájem svědčí především o skutečnosti, že se z Kultu stala značka, na kterou je spolehnutí. Totiž spolehnutí, že každý rok nabídne program zajímavý, pestrý a hodnotný, složený z kvalitních inscenací a dalšího doplňkového programu.

V případě zahájení ale nešlo šlápnout vedle, mnozí diváci totiž měli v paměti zahájení loňské, které se odehrálo v prostoru Severní Terasy a které připravil stejný soubor V.O.S.A Theatre (volné občasné sdružení Artistů/Akrobatů/Alternativců), specializující se na pouliční divadlo, průvody a karnevaly.

Prolog obstarali dva lyžaři velmi obratně žonglující s lyžemi — běžkami. A pak už se celý dav přesunul do hlediště letního kina, aby se v hodinovém programu nechali vtáhnout do magického a poetického fantazijního světa barev, světel, stínů, náladové hudby a podmanivého zpěvu (živého!!). To, co považuji za nejhodnotnější z vydařeného, krásně uvolněného večera byla pozvánka diváků přímo do středu celého dění na jevišti, která proměnila celý program v nádherné setkání, což bylo nejspíš hlavní myšlenkou celého konceptu. A tak mezi artisty a jejich čísly proplouvaly zejména děti a dotvářely celou atmosféru, která nám mnohým dala aspoň na chvíli zapomenout na těžkosti, jež nás momentálně v tom rozklíženém světě trápí. Závěrečná fire show pak měla největší ohlas a celé zahájení bylo nakonec odměněno bouřlivým potleskem.

Už několik let po sobě se na zahájení těším. Mezi třemi mosty, Lidické náměstí, Monstra v Armaturce, loni na Terase… to jsou ta, která mám uložena v paměti. A to letošní opět nezklamalo, pohladilo a bylo velmi dobrým startem do dalších deseti dnů festivalu. Potěšilo také tím, že výraznou skupinu diváků tvořili rodiče s dětmi. Díky.

Takže — choďte do divadla!

 

Tagy