weby pro nejsevernější čechy

Zima v Krkonoších láká na perličky, adrenalin i obří stavebnici

Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem v Česku a mohou se pochlubit neuvěřitelně pestrou přírodou: Krkonoše. Nalézají se zde strmé ledovcové kary i rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny i malebná údolíčka lemovaná roubenými chalupami. Ostatně, z dvaceti nejvyšších vrcholů České republiky jich leží patnáct v Krkonoších.

„Letošní zima je zatím na sníh skoupá, ale Krkonoše jsou naše nejvyšší hory a tak mají návštěvníci poměrně velkou jistotu, že se tu v zimním období budou moci věnovat zimním sportům bez omezení. Nabídka je skutečně velmi široká,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Oblíbený běžkařský stadion je k dispozici v areálu Horní Mísečky. Nabízí perfektně upravené tratě pro klasické lyžování i bruslení. Tratě v délkách 1,5 až 10 kilometrů splňují i parametry pro světový pohár. Rozhodnout se lze pro cestu, která vede hřebenovkou na Vrbatovu boudu a dál na Voseckou nebo Labskou boudu. Kdo upřednostňuje rovinu, nechť zvolí trasu na Benecko přes Janovu Horu nebo Přední Labskou.

Jestliže patříte k milovníkům sjezdového lyžování a hledáte tipy na ty nejlepší sjezdovky, Krkonoše nezklamou ani milovníky sjezdového lyžování. Z těch nejoblíbenějších to je Ski areál Čertova hora, Skiresort Černá Hora – Pec, Skiareál Svatý Petra nelze opomenout ani Skiareál Medvědín.

Ve velehorách nechybí ani adrenalinové atrakce – například snowkiting. Vhodné jsou například rozlehlé louky u Brádlerových bud, Moravské, Medvědí nebo Dvorské boudy. Méně adrenalinové, ale neméně zážitkové jsou výlety na sněžnicích. Nabízí je  půjčovny lyžařského vybavení; poté už stačí jen vybrat jednu z doporučených tras zasněženou krajinou.

Pokud počasí nepřeje, nabízí se zastávka v obci Poniklá, která je centrem výroby perlových ozdob. Sídlí tam firma Rautis, která navázala na více než stoletou tradici a vyrábí perličkové ozdoby dodnes. V roce 2020 byla výroba vánočních ozdob ze skleněných perlí zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Ve Špindlerově Mlýně je otevřeno muzeum Legas více než 1000 modely poskládanými z kostiček. Za zmínku stojí Tower Bridge – třetí největší model stavebnice Lego spotřeboval přesně 4284 kostiček – nebo MilleniumFalcon, což je vesmírná loď z 5195 dílků.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Tagy