weby pro nejsevernější čechy

Český pohár v silniční cyklistice bude mít o dva závody víc. Především díky organizátorům z Krásné Lípy a České Kamenice

ŠKODA CUP Český pohár v silniční cyklistice Elite mužů pro rok 2023 bude mít oproti loňskému ročníku o dva závody navíc. Což je zpráva více než potěšující. Děje se tak především díky tomu, že dva nové závody přihlásili do seriálu organizátoři ze severu Čech, konkrétně šluknovského výběžku. Jeden bude mít centrum v Krásné Lípě a druhý v České Kamenici. Na pořad přijdou konkrétně 22. a 23. dubna a budou organizačně propojeny se závody pro amatérské cyklisty Peklo Severu Road.

V loňské sezóně měl seriál ŠKODA CUP pouhých pět závodů. Navíc v Kyjově musel být závod v jeho průběhu zrušen pro život ohrožující nehodu rakouského závodníka. A poslední díl se odehrál jako několik posledních let v podobě delšího kritéria na rovinaté trati v Mladé Boleslavi, takže do seriálu svým charakterem moc nezapadal. Vypadalo to, že Český pohár pomalu zachází na úbytě. V letošním roce by se ale mohlo začít blýskat na lepší časy.

Kompletní podoba ŠKODA CUPu 2023 tedy vypadá následovně:

26. 3. Velká Bíteš – Brno
22. 4.  Krásná Lípa
23. 4. Česká Kamenice
14. 5. Kyjov (okr. Hodonín)
23. 7. Brno – Mikulov – Brno
3. 9. Hrabyně u Ostravy
24. 9. Lovosice

Zvláštností obou závodů v okolí Národního parku České Švýcarsko je, že po oba dny budou závodům mužů Elite a U23 předcházet závody pro amatéry a hobby jezdce.

22. dubna pořádá spolek Mandavan Peklo Severu Road N°1 a o den později CK 1967 Česká Kamenice Peklo Severu Road N°2. Oba mají start naplánován na 10:00 hodin a předcházejí bezprostředně závodům ŠKODA CUPu které odstartují o tři hodiny později.

První závod startuje v Krásné Lípě a přes Kyjov a Doubici se vrátí do místa startu. Tento 12,4 km dlouhý okruh se pojede 5x, což dá v součtu 62 km a celkové převýšení 1050 metrů. Elitní muži pojedou Vápenku 11krát, tedy absolvují 136 km s převýšením téměř 2500 metrů.

Druhý závod má centrum v České Kamenici. 25,4 km okruh přes Kunratice, Rynartice, Jetřichovice, Srbskou Kamenici a Janskou si hobíci dají 2x, takže na necelých 51 km nastoupají 1000 výškových metrů. Mužská Elita si dá 6 okruhů, tedy 157 km s 3000 výškovými metry.

U hobíků se vyhlašují tři kategorie: ženy, muži do 40 let a muži 40+. v Českém poháru budou vyhlášeni nejlepší 3 muži a nejlepší 3 z kategorie do 23 let. Vyhlásí se i nejlepší vrchař, který obdrží v součtu nejvíce bodů z vrchařských prémií na Vápence v sobotním případě a v Rynarticích v rámci nedělního závodu.

Oba závody Peklo Severu HOBBY Road se budou započítávat do seriálů RoadCup 2023 série RoadRace, Extraliga Masters, Severočeská amatérská liga a Českolipský silniční pohár. Elitní závod samozřejmě do uvedeného Škoda CUPu.

Hlavami pořadatelských týmů jsou v případě Pekla Severu Road N°1 Simona Davídková, v N°2 Roman Horký. Zeptali jsme se jich, co oni považují za největší lákadlo, které by nás kromě standardních stimulů hobíka a amatéra mohlo motivovat k účasti.

„Pro mě se jedná především o srdcovou záležitost, jelikož naším závodem navazujeme na dlouholetou historii závodu O putovní pohár Rumburské vzpoury, který skončil v roce 1995 21. ročníkem. Závody v posledních 8 letech jejich historie pořádal můj otec, Eduard Richter, s cyklistickým oddílem TJ Rumburk na okruhu v Krásné Lípě. Dokonce se mi po těch 28 letech podařilo nalézt skleněný putovní pohár, který skončil shodou okolností u krásnolipského rodáka a českého reprezentanta Pavla Ponížila alias Póni, který mi ho věnoval a já jej zase současnému starostovi Krásné Lípy Janu Kolářovi, kde se sobotní závod Pekla Severu bude na původním okruhu přes Vápenku konat. Zjistila jsem, že kromě posledního vítěze jsou zde vybroušena jména dalších známých person silniční cyklistiky  – Honzy Kopky, Zdeňka Rubáše či Honzy Slavíčka. Navazujeme tak určitě na skvělou tradici,“ řekla k historii závodu Simona Davídková.

K samotné trase pak poznamenala: „Elitní muži nepojedou kilometráž stanovenou rozpisem pro Český pohár. Ta činí minimálně 160 kilometrů na závod. Oba pohárové závody se ale jedou na poměrně těžkých okruzích a den po sobě, takže jsme přistoupili k menší porci kilometrů, což nám dovolí na poloviční kilometráži přivítat dopoledne i hobbíky. Propojíme program hobbíků s Elitou, aby se konečně tyto dva tábory zase začínaly potkávat. Hobbíci znají naši organizaci ze závodu Tour de Zeleňák, který se jezdí v Rumburku, takže si myslím, že i zde budou spokojeni, i když se musím přiznat, že v tomto prvním obnoveném ročníku nedokážu odhadnout, kolik amatérských závodníků nakonec dorazí.“

V závěru pak odpověděla na původně položenou otázku: „Hobíci mohou na obou našich tratích čekat pouze pot a slzy, krev doufejme nikoliv. A také si budou moci s předstihem vyzkoušet místní tratě pro případ, že by se v květnu chtěli zúčastnit prvního etapového závodu pro amatéry Bohemia Swiss Tour, který bude obdobně propojen s UCI závodem žen Tour de Feminin.“

A co na to Roman Horký? „Pro nás v České Kamenici je to také navázání na silniční závody z minulosti, v roce 1996 jsme naposledy pořádali městské silniční kritérium. Tehdy se jednalo o Český pohár kadetů a juniorů. Od té doby jsme historii cyklistiky psali pouze závody horských kol pod názvem Peklo Severu. Největšími lákadly jsou samotné město Česká Kamenice a její nádherné náměstí a okolní příroda, do které trasy obou závodů cyklisty zavedou. V České Kamenici se v den závodu chceme pokusit vytvořit skutečný svátek cyklistiky s několika doprovodnými akcemi na náměstí Míru.“

Přihlásit se na závody Peklo Severu HOBBY Road je možné výhradně online na https://registrace.sportsoft.cz a eliťáci na https://csc.sportsoft.cz nejpozději do 19. dubna. Maximální počet závodníků je limitován číslem 400 pro hobíky a 176 závodníků pro kategorii Elite.

Mapy, itineráře a další informace na webu http://www.pekloseveru.cz/peklo-severu-road/

Autor Jiří Vlasák

Tagy