weby pro nejsevernější čechy

Studentský film Bělásek vyletí do světa za finanční podpory Libereckého kraje. Natáčet se bude v Liberci

Mladí filmaři z Filmové akademie Miroslava Ondříčka se v novém krátkém filmu věnují motýlům, identitě, lásce, úzkosti a dospívání. V absolventském snímku Bělásek se zabývají sebepoznáním a dospíváním mladé dívky. Tvůrci teď sbírají finanční prostředky na natočení filmu. Natáčet se bude v dubnu v Liberci, kde se odehrává i děj příběhu a kde se na podzim uskuteční premiéra.
„Na dnešní, tedy moji, generaci působí ze všech stran spousta podnětů a je těžké se ve všech zprávách dostatečně rychle zorientovat, přizpůsobit se, a přitom nezavrhnout sám sebe.
Vyprávíme intimní příběh dívky ve vztahu, který jsme sami prožili. Hledání sama sebe přirozeně doprovází pochyby a v čase mezi dětstvím a dospělostí zůstáváme často zmateni z velkého a rychlého světa. V konečné fázi je osamocení přijmutí sama sebe, smíření se s beznadějí, snaha se jí přizpůsobit, ale nenechat se otupit,“ říká Petr Vaněk, režisér filmu Bělásek.
Hlavní roli bezejmenné dívky ztvární herečka Darija Pavlovičová, která má za sebou zkušenost jak s filmovým, tak divadelním či televizním herectvím. Ústřední písní filmu píseň Anety Langerové Hříšná těla, křídla motýlí. Právě skrze sbírání motýlů je hlavní hrdinka filmu schopná konfrontovat svá traumata z dětství.
„Snímek se bude natáčet v Liberci, protože se nám líbí kontrast krajského města s okolní přírodou. Výtěžek sbírky použijeme na realizaci filmu od scénografie, kostýmů, až po to, abychom zajistili všem členům štábu důstojné podmínky pro jejich práci,“ doplňuje režisér Petr Vaněk.
„Liberecký kraj přispívá na tvorbu filmů, které vznikají na jeho území v posledních letech pravidelně. Pochopitelně si vybíráme a nepodporujeme každou žádost. Chceme, aby se kraj prezentoval v kvalitní tvorbě. V tomto případě dáváme příležitost mladým filmařům, pro které je zvlášť obtížné najít podporu,“ říká Květa Vinklátová náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Přispět na natáčení filmu a tím se podílet na jeho vzniku můžou zájemci tady ->

Tagy