weby pro nejsevernější čechy

Dny lidové architektury – léčivý špitálek

Památník K. H. Máchy v Doksech
V programu letošních Dnů lidové architektury se v Památníku K. H. Máchy s úctou vracíme k prapůvodnímu významu této stavby, a proto jsme pro vás připravili tzv. „léčivý špitálek“.

Nejstarší roubené stavení v Doksech nechala v roce 1669 postavit hraběnka Marie Františka z Vrtby jako panský špitál pro „šest osob starých a věkem sešlých, kteří by již chleba svého vypracovati nemohli, totiž tří mužů a tří žen a tří dětí osiřelých, aby se do školy daly a tam zůstaly, až by věku svého třinácti let dorostly“. Špitálek měl vlastní kapli sv. Jana Nepomuckého, a tak mohla být kromě stravy, ošacení, topení a léků poskytnuta jeho obyvatelům i duchovní péče, spočívající nejen v modlitbách a pobožnostech, ale i ve zpěvu a útěšných promluvách.

V sobotu 22. července 2023 se tak památník i zahrada stanou oázou pro všechny, kteří potřebují načerpat energii, chtějí se něco dozvědět o bylinkách, přírodním léčitelství, tradiční čínské medicíně, léčivé síle doteku. „Během workshopů se naučíte malování henou, přírodnímu barvení oděvů, výrobě ochranných talismanů, a dokonce si budete moci vyrobit přírodní parfém pod pečlivým vedením aromaterapeutky,“ objasňuje Jaruška Vondrová, vedoucí pobočky VMG.

Nejen pro děti je na 13. hodinu připraveno marionetové představení na volné motivy stejnojmenného příběhu O lakomé Barce Jana Wericha. Spolek Z chrámu přírody roztančí ve 14.30 hod. zahradu ve své hudební dílně. Přiveze velkou sbírku všemožných nástrojů – bubnů, chrastítek, píšťalek, cinkátek a etnických nástrojů z celého světa. Jednotlivé nástroje předvedou v praxi a rozezní je za doprovodu zpěvů a tance. Zvláštním zážitkem určitě bude hra na sluneční buben neboli buben štěstí. V závěru dne rozezní zahradu léčivé tóny křišťálových mís. Umělkyně, průvodkyně a léčitelka Jiřinka Solvana vás provede energiemi tónů a zvuků vesmírné hudby křišťálových mís. Lahodné veganské občerstvení, koktejly a zmrzlinu pro vás nachystá MANUJA z České Lípy.

Program:
10.00–18.00
– přírodní barvení oděvů a zero waste móda v podání Martiny Benešové
– malování henou s Kateřinou Gajou
– bylinkové tvoření s Lucií Manawa
– léčení barvami s Ondřejem Ledvinou
– bylinková dílnička s Monikou Sibřinovou
11.00–17.00 Z chrámu přírody – uměleckořemeslný workshop zpracování dřeva
– výroba rytmických nástrojů, talismanů, lapačů snů
13.00 O lakomé Barce (Jan Werich: Fimfárum) – pohádka v podání divadla KAKA
14.00–18.00 Aromalékárna – výroba přírodního parfému s odborným aromaterapeutem
Ing. Šárkou Patrnou
14.00 Mgr. David Panuška – přednáška o duševním zdraví
14.30 Hudební dílna DRUMSALA – zpěv a tanec za doprovodu rozličných hudebních
nástrojů pod vedením spolku Z chrámu přírody
15.00 Ing. Kateřina Krbcová – Tradiční čínská medicína v běžném životě – přednáška
16.00 Adéla Zatanchi – Léčivá síla doteku – přednáška
17.00 Jiřinka Solvana – koncert a workshop hraní na křišťálové mísy

Tagy