weby pro nejsevernější čechy

Krajina plná barev. Máchův kraj má co nabídnout i na podzim

Jako o letní destinaci se často hovoří o Máchově kraji. Ale chyba lávky — právě v této oblasti má podzim své neodolatelné kouzlo, které by byla škoda propásnout. Ať už jde o daleké výhledy do probarvené krajiny či cesty lesy plnými skalisek.
Hradčany nejsou jen v Praze, ale i v Máchově kraji.  Hradčanské stěny se nalézají nedaleko Mimoně a výhled z hradčanské vyhlídky uchvátí. Po zelené turistické značce lze odtamtud dojít až k jeskyni zvané Psí kostel a Skalní bráně.
Velmi příjemná procházka vede kolem Holanských rybníků. Červená turistická značka dovede ke zřícenině hradu Vítkovec, jen o kousek dál se ukrývá klenot v podobě původního kamenného mostu u Hrázského rybníka a kamenného mostu se sochou panny a hastrmana přes Bobří potok.
Místem, které stojí za to během podzimu nevynechat, je okolí Dubé. Zdejší lesy plné skalních útvarů, rokle i hřebeny přímo vybízejí k podzimním výletům. Vyhlídka Rač, Nedvězí, Čap, Velký Beškovský kopec, Pustý zámek — to je jen malý počet míst, které se v tamní oblasti nalézají.
Centrem regionu je Máchovo jezero s městem Doksy. Tamní zámek je i během podzimních měsíců otevřen o víkendech, a kromě klasického prohlídkového okruhu věnovaného rodu Valdštejnů je v západním křídle expozice Starých motocyklů. Děti potěší Muzeum Čtyřlístku, které se věnuje tomuto komiksu.
Kdo si troufne, může obejít Máchovo jezero. Kdo na tuto výpravu vyrazí, nechť nemine vyhlídku Swamp a vystoupá na Pinku či Havířský vrch. Výhled z Borného a Šroubeného otevře obrazy na Máchovo jezero a ve Starých Splavech čeká vyhlídka Miloše Formana.

Tagy