weby pro nejsevernější čechy

Výlet drahou po Máchově kraji: hraběcí čekárna a muzeum Čtyřlístku

Po železnici lze cestovat i po Českolipsku a objevovat tak Máchův kraj – malebnou oblast, která navazuje na Lužické hory a nalézá se jižně od České Lípy. Svůj název získala po českém básníkovi Karlu Hynku Máchovi, který si ji oblíbil a zasadil do ní děj řady literárních děl.
Máchovým krajem prochází pouze jedna železniční trať, jejíž historie se začala psát v roce 1865. Tehdy začala stavba úseku Bakov nad Jizerou – Česká Lípa, který v současnosti pokračuje až do Rumburku. Výstavbu České Severní dráhy, podle německého názvu Nordbahn zvané též důvěrně nordbánka, podporoval hrabě Arnošt František Waldstein, který měl své sídlo na zámku v Mnichově Hradišti a byl schopným podnikatelem. Díky jeho iniciativě dnes prochází trať Doksy, kde mu byla jako poděkování postavena speciální takzvaná valdštejnská čekárna. Nádraží v Doksech vyhrálo anketu o nejkrásnější nádraží v Čechách v roce 2017.
„Stavba železnic byla zásadním přelomem v dopravě. Jak pro osobní dopravu, tak zejména pro dopravu nákladní. Znamenala velký impuls pro rozvoj podnikání a to byl také důvod, proč do ní investovaly významné šlechtické rody a podnikatelé té doby,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Velkou popularitu trati zajistila také císařská rodina, která vlastnila zámek v Zákupech. Do doby, než se zprovoznila trať Česká Lípa – Mimoň, dojížděli příslušníci vládnoucího rodu kočárem ze zastávky Srní do Zákup.
Kdo vystoupí z vlaku v Doksech, může navštívit tamní Muzeum Čtyřlístku a labyrint strašidelných pohádek. Na zámku čeká na turisty také moderní prohlídkový okruh, který si mohou užít sami, s průvodcem nebo při některé ze zážitkových prohlídek s divadelními herci.

Tagy