weby pro nejsevernější čechy

V Doksech se uskuteční 37. ročník řezbářského sympozia. Setkají se tam řezbáři z celé republiky

V Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech se od středy 31. srpna do soboty 3. září uskuteční tradiční setkání mistrů řezbářů a všech, kdo se zajímají o dřevo a umění.
„Řezbářská sympozia jsou v posledních letech velmi populární a spojení tradičního řemesla s atmosférou zahrady památkově chráněného Památníku K. H. Máchy v Doksech bude jistě pro návštěvníky mimořádným zážitkem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Řezbářství patří mezi umělecká řemesla, která si v posledních letech získala četné příznivce a obdivovatele. Na zahradě nejstaršího dochovaného stavení v Doksech svoji tvorbu představí umělci z různých koutů Čech, profesionálové i amatéři. V pátek 2. září od 17 hodin v rámci sympozia zahraje známý provodínský písničkář Petr Bratršovský.
Sympozium, které není tematicky nijak omezeno, nechává autorům prostor pro vlastní invenci. Účastníky setkání jsou profesionální řezbáři i amatéři všech věkových kategorií.


„Návštěvníci mohou nahlédnout řezbářům přímo pod tvořící ruce a sledovat, jak se kus hrubě tesaného dřeva mění v umělecké dílo, nebo si některé techniky pod dohledem umělců vyzkoušet, proto je akce oblíbená i u žáků základních i středních škol,“ doplnila Jaruška Vondrová, vedoucí Památníku K. H. Máchy.

Tagy