weby pro nejsevernější čechy

Krajské dožínky v Brništi zvou na regionální produkty, zvířata i rokenrol

Den, který je věnován nejen oslavě úrody, ale také poctě celému odvětví zemědělství, potravinářství, jakož i řemeslům a výrobcům z regionu. To jsou Krajské dožínky Libereckého kraje, které se uskuteční v sobotu 9. září v Brništi. Chybět nebude ani muzika a doprovodný program pro dospělé i děti.

Akce se letos koná již pojedenadvacáté. „Dožínky jsou nejen časem oslav, ale také možností vyjádřit vděk za všechny přírodní dary, které nám země poskytuje. Během této slavnosti, jež je vrcholem sklizně, oceníme práci zemědělců, kteří s vydatným úsilím pracovali na polích, abychom měli dostatek kvalitních regionálních potravin na našich stolech,“ prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí. „Uspořádat dožínky v Brništi se Liberecký kraj rozhodl proto, že v tamní zemědělské společnosti ZOD si odbývají praxi studenti Střední zemědělské školy v České Lípě, kterou kraj zřizuje, stejně jako Střední školu hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu. Záměrem kraje je, aby se obě školy podílely střídavě na pořádání dožínek a tím se zároveň i prezentovaly mezi obyvateli regionu.“

V poledne dožínky zahájí díkuvzdání za úrodu v kostele svatého Mikuláše. Z něj vyrazí okolo půl jedné dožínkový průvod a ve 13 hodin bude následovat předání dožínkových věnců.

Pořadatelé uchystali v areálu Lesní Zátiší program pro všechny věkové kategorie návštěvníků. Děti i dospělí si mohou zkusit vyrobit dožínkové suvenýry ve výtvarných dílnách a rozšířit si znalosti o zemědělství, regionálních produktech a řemeslech.

V rámci festivalu se uskuteční v 13.50 vyhlášení výsledků soutěže Výrobek roku Libereckého kraje, v jejímž letošním ročníku bodovaly kupříkladu bio zrající sýr, krůtí měšec, mošt s chutí kořeněného jablka nebo dezert ve tvaru hrušky. Hodnotitelská komise soutěže Výrobek roku Libereckého kraje udělila tuto prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, celkem deseti produktům z kraje. Tento rok komise vybírala z 97 výrobků od 33 regionálních výrobců.

Opět se ukázalo, že se v našem regionu vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných potravin. Aby se pozornost nesoustředila jen na vítěze, mohou všichni přihlášení nově užívat označení Výrobce z Libereckého kraje. Tím podporujeme informovanost obyvatel kraje o regionálním původu těchto potravin. Navíc to, že potraviny vznikají v našem kraji, podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkrácení dodavatelského řetězce a tím snižuje dopady dopravy potravin na životní prostředí,“řekl Václav Židek.

Návštěvníci dožínek zhlédnou i prezentaci projektu Liberecký kraj sobě, který podporuje právě regionální výrobky, výrobce a tradiční řemesla.Pomocí cílených marketingových aktivit šíří mezi místní obyvatele i návštěvníky našeho kraje myšlenku, že podpora lokálních producentů má smysl.„Na webuwww.lksobe.cz jsou k vidění profily regionálních producentů od tradičních řemeslníků až po designové a inovativní výrobce. Vše je přehledně rozděleno do tematických kategorií a zaneseno v podrobné mapě,“ řekl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Chybět nebude výstava hospodářských zvířat, ať už koní, ovcí či skotu. Milovníkům řemesel a místních produktů budou k dispozici regionální výrobci a řemeslníci, kteří jim rádi představí své výtvory a speciality. Předvede se rovněž moderní i historická zemědělská technika, která představuje zemědělský pokrok a inovace.

Během celého dne se bude také hrát, zpívat a tančit. Vystoupí folklorní soubor Jizera, Cimbálová muzika Dušana Kotlára, kapely Lokomotiva s Petrem Vondráčkem, Vanua2, Prorock, taneční skupina Tutti Frutti a další.

Veškeré informace budou postupně zveřejňovány na sociálních sítích Libereckého kraje a společnosti ZOD Brniště.

 

Tagy