weby pro nejsevernější čechy

Karolína Baranová získala Cenu Thálie za roli v inscenaci Marie Antoinetta

Herecká asociace v sobotu 30. září vyhlásila laureáty letošních Cen Thálie. Liberecká činohra slaví už druhý rok za sebou. Na loňský úspěch Veroniky Korytářové letos
navázala herečka Karolína Baranová, která získala Cenu Thálie za titulní roli v moderní inscenaci Marie Antoinetta.

Divadlo F. X. Šaldy letos získalo nominací pět, čtyři širší a jednu užší. Letos si do Liberce Cenu Thálie v kategorii činohry za Ženský výkon odváží Karolína Baranová za titulní roli Marie Antoinetty.
Není běžné, aby mimopražské divadlo získalo dva roky za sebou užší nominaci, natož aby ji následně proměnilo. Za sezonu 2022/23 vytvořily všechny profesionální soubory v Čechách dohromady téměř pět set činoherních inscenací, a z celé té spousty hereckých kreací vybírá odborná porota pouze tři finalistky, které získají užší nominaci na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon v kategorii činohra – ženy.
„Odborná porota oficiálně potvrzuje to, co liberečtí diváci dávno vědí: že Karolína Baranová je naprosto mimořádná herečka,“ komentuje úspěch mladé herečky dramaturgyně Lenka Chválová.
„Když ji vidíte na jevišti tvořit, nepřestáváte žasnout.“
Divadlo F. X. Šaldy tak navázalo na loňský úspěch, kdy ve 29. ročníku byli Cenou Thálie oceněni hned dva umělci DFXŠ, Veronika Korytářová (role Vlasta Burian, Burian) a Martin Bárta (role Jago, Otello).
Karolína Baranová je členkou činohry Divadla F. X. Šaldy od roku 2008, do angažmá přišla hned po ukončení studia Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. V Liberci ztvárnila nespočet nezapomenutelných rolí. Od počátku byla také jedním z klíčových členů volného sdružení Divadla F. X. Kalby, které inscenovalo především autorské texty Tomáše Dianišky. Uplatnila se také coby zpěvačka, což dokazuje i v inscenaci Marie Antoinetta. Po Ibsenově Paní z moře a Marii Curie v Enquistově dramatu Blanche a Marie vytvořila Karolína Baranová v Marii Antoinettě další jedinečnou studii ženského osudu. Od prvního okamžiku, kdy ji svlékají a oblékají do kostýmu královny a herečka v expresivním zpěvu a pohybu dává nahlédnout do zmatku čtrnáctileté dívky, od ní nelze odtrhnout zrak. Její herectví přímo hýří uměním okamžité proměny, a je fascinující sledovat, jak autenticky každou polohu naplní.
Porota s předsedkyní Janou Paterovou chválí výkon Karolíny Baranové jako nevídaný, a to jak technicky, tak i vnitřně: „Projev Karolíny Baranové je emocionálně nesmírně bohatý, ale také velice promyšlený. Vyniká hlubokým vniknutím do charakteru postavy (…) Neopakovatelným způsobem střídá až groteskní projev s momenty charakterního herectví. Překvapivě a přesně ve chvíli, kdy je to třeba. Nikdy neupadá do stereotypu. V každé situaci zaskočí diváka odkrytím něčeho nového, ale
nikdy dopředu neprozradí nic, co divák nemá vědět, aby si neudělal o legendární osobě předčasnou představu. Baranová svou postavu provádí inscenací tak, že obecenstvu podá nejen její mnohoznačný obraz, ale i své vidění královnina tragického až tragikomického osudu, příběhu a charakteru. Herečka předvedla technicky i vnitřně na našich jevištích nevídaný výkon.“
Za činohru širší nominaci získal také Martin Polách (role George, Kdo se bojí Virginie Woolfové?), za operu Lívia Obručník Vénosová (role Blanche, Dialogy karmelitek), za muzikál pak Jakub Hliněnský (role Hrabě Boni Kancsianu, Čardášová princezna). Širší nominaci za balet obdržela španělská tanečnice Nuria Cazorla García (role Carmen, Šach Mat / Carmen).

Strhující umělecký výtvor Karolíny Baranové v roli poslední francouzské královny si můžete ve svém divadle užít opět v neděli 29. října.

Tagy