weby pro nejsevernější čechy

Ladislav Janouch v České Lípě

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě hostí dílo předního českého sochaře Ladislava Janoucha. Výstava představuje průřez autorovou tvorbou, sochy jsou doplněny množstvím
kreseb a náčrtů.
Ladislav Janouch je český sochař. V letech 1959–1963 vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou Bechyně a poté pokračoval na Akademii výtvarných umění v Praze (1967–1973).
Dodnes působí jako akademický sochař ve svobodném povolání, žije a pracuje v Praze.
Výstava v galerii Chodba zahrnuje jak sochy, tak fotografie velkých veřejných realizací, ale i kresby a náčrty, jejichž prostřednictvím je možné nahlédnout do autorova tvůrčího procesu.
Ladislav Janouch ve své tvorbě využívá dřevo, litý kov i kámen. „Mramor je třeba utáhnout, vyleštit. U dřeva je vhodné, aby zahrála nějaká struktura, potřebuje díry, otevřít prostory.
Kámen vede spíše ke kompaktnosti formy, kdežto dřevo snese více dynamiku – rozehrát formu do prostoru. Nad tím vším však musí být myšlenka, sdělení,“ doplňuje autor.
Ladislav Janouch pro Českou Lípu, konkrétně pro areál Nemocnice s poliklinikou, vytvořil bustu pediatra Leopolda Molla (1877–1933), českolipského rodáka, který se zapsal do
moderní vědecké pediatrie v mezinárodním středoevropském měřítku. Mollův pomník bude umístěn v revitalizovaném prostoru u nemocniční lávky.
Výstava bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 5. 10. v 17 hodin v galerii Chodba a potrvá do 26. 11. 2023.

Tagy