weby pro nejsevernější čechy

Jaro (2023) v českolipském muzeu

Pouze několik dní již zbývá do otevření Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Od 1. března budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si opravené stálé expozice s tisíci exponáty z přírodovědných, historických a etnografických sbírek.

Novinkou jsou tři tematické výstavy – výtvarná, fotografická a paleontologická.

1.3. – 1.5. 2023 / Krvavý román Josefa Váchala / Galerie Jídelna
Galerie, která sídlí v bývalém klášterním refektáři, tedy jídelně, bude na dva měsíce hostit Krvavý román Josefa Váchala. Jedná se o neznámější tisk českého malíře, grafika a vyučeného knihaře.
Součástí výstavy bude i faksimile, tedy velice přesné napodobení originálu. Kniha je věnována krvavému románu, literárnímu žánru brakové literatury oblíbenému zejména v 2. polovině 19. století, pro nějž byl typický jednoduchý senzační děj plný zvratů. Josef Váchal nejenže dílo napsal, ale také vysázel, ilustroval dřevoryty, svázal a vlastním nákladem v počtu sedmnácti exemplářů vydal. Výstavu zapůjčilo Portmoneum – Museum Josefa Váchala v Litomyšli.

 

2.3. – 1.5. 2023 / Štěpán Kňákal – „4 × 5 = dvacet“ – fotografie / Galerie Chodba
Českolipský fotograf Štěpán Kňákal se v posledních letech věnuje především fotografii analogové, a to jak jejímu klasickému zpracování, tak i digitální postprodukci. „Analogová fotografie má i v dnešní digitální době pořád své pevné místo. Výběr fotografií pro výstavu ukazuje, jak se dá s analogovou fotkou dále pracovat po jejím zdigitalizování a co všechno se z negativu díky digitalizaci dá dostat, “ doplňuje autor. Vernisáž proběhne ve středu 1. 3. 2023 od 17.30. Během vernisáže bude výstava výjimečně doplněna o konkrétní fotografické aparáty, které autor při své tvorbě používá. Na jeden z nich, Polaroid, bude možné se nechat vyfotit přímo autorem. Komentovaná prohlídka s autorem se bude konat v sobotu 25.3. od 15.00.

1.3. – 16.4. 2023 / Druhohory Českolipska a Podještědska / Maštálkova síň
V každém kameni se skrývá geologická minulost. Výstava představí zkameněliny, které se podařilo najít za posledních 10 let v rámci paleontologických průzkumů muzea. „Návštěvníci se mohou těšit na představení živočichů z dávného mořského dna a rostlin, které dnes rostou již jen v subtropických oblastech. Uvidí nálezy napříč zoologickým systémem, od tajuplných schránek amonitů a loděnek až po drobné bezobratlé,“ doplňuje kurátor geologických sbírek Petr Mužák. Součástí výstavy jsou takéreprodukce unikátních obrazů Petra Modlitby, takzvaného paleoartu. Toto zvláštní slovo označuje výtvarný směr, který se snaží o rekonstrukci pravěkého života. Výstava vznikla ve spolupráci s Národním geoparkem Ralsko. Přednáška s kurátorem výstavy Petrem Mužákem se koná ve středu
15.3. od 15.00 (pro pedagogy) a v sobotu 1.4. od 14.00 pro veřejnost.

 

Tagy