weby pro nejsevernější čechy

Nápadité a neotřelé zahájení divadelní přehlídky KULT přilákalo na ohrožené druhy do ústecké ZOO stovky diváků

Miluju jednotlivá zahajovací představení divadelního festivalu, který už šestadvacet let připravuje pro Ústečany i pro přespolní spolek KULT, dříve pod vedením Honzy Kvasničky, dnes v režii Lenky Havelkové. V trvalé paměti mám usazená třeba ta mezi třemi mosty, Lidické náměstí s atriem, podivuhodná stvoření v Armaturce nebo spektákl na Severní Terase, abych jmenoval aspoň některá. Miluju je především proto, že se díky nim  a díky všem, kteří celý program připravují, stanu na hodinku zase malým klukem, který stojí, sedí nebo chodí s otevřenou pusou a pociťuje radost z viděného a slyšeného. Tu dětskou, objevnou a obdivnou radost.

Nejinak tomu bylo i tentokráte, ve středu 11. října, kdy nás KULT pozval do ústecké ZOO na prohlídku ohrožených druhů. Každý rok si říkám, kde ty lidi chodí na ty nápady… U vchodu jsme obdrželi mapku s trasou, na úvod dostali školení od zoologa a pak už byli vysláni do protoru, abychom si vlastním tempem prohédli živoucí exempláře. Ano, nebylo to možná tak akční, jako třeba Lidické nebo Terasa, protože některé ohrožené druhy třeba zrovna odpočívaly, lenošily, tak jak už to v ZOO bývá…ale TEN NÁPAD!! Umístit jednotlivé artisty či umělce do klecí, prosklených nebo venkovních výběhů a přidat popisky perfektně sladěné s vizuálem skutečných zvířat v ZOO, vtipné, vtipné, vtipné. Tanečník obecný, artista cirkusový, básník český, hudebník klasický, performerka česká, malíř pouliční či herec činoherní (tam jsem se zdržel nejdéle, Honza Hušek i Petr Uhlík byli skvělí) a dokonce i diskuse kulturní mezi ohroženými druhy, celkem patnáct zastavení, u všech podstatné i vtipné informace. Nápadité velmi. Prostě jak říkám: bylo to výýýýýbornýýýý. A v postupně setmělé zahradě to dostávalo i ten správný nádech tajemna a magična. Kdo jste propásnul, litujte.

KULT s pořadovým číslem 26. byl odstartován a je na svém začátku. I tentokráte přivezl do našeho města divadelní skvosty  a na deset dnů učinil Ústí zaznamenání hodným a snesitelným k bytí. Děkujeme!

Tagy