weby pro nejsevernější čechy

Kráska z Leenane momentálně táboří v Liberci

Moderní drama o tom, jak může životní šance proplout mezi prsty, je napsáno v tiskové zprávě  k tomuto představení a může je to jedna z vět, která popisuje o co jde v této divadelní hře Martina McDonagha, ale najdeme asi i spoustu jiných, a to už třeba jenom pro to, že hra vznikla v roce 1996, v Čechách se poprvé hrála o tři roky později a hraje se dosud, což je už samo o sobě skutečnost, která svědčí o tom, že je to text osvědčený a oblíbený.

Příběh matky a dcery, který není zdaleka idylický, příběh lásky, která ani nezačne je rámovaný irským zbídačeným venkovem, který alespoň na scéně Pavla Kodeta vypadá hezky a starodávně si ale můžeme v duchu  představit v kterýchkoli sudetech, které nás tak štvou a které máme tak rádi.

Ostatně takhle mluví i režisérka liberecké inscenace Kateřina Dušková: Děj se sice odehrává v zapadlém koutě Irska, ovšem takových zapadlých koutů a Bohem zapomenutých krajů najdete celou řadu i u nás, zvláště pak v pohraničí. I
proto věříme, že uvedení hry v Liberci může velmi výrazně diváky oslovit.

O kulisy, jakkoli třeba já jsem se cítil v kuchyni, která stojí na scéně Malého divadla jako doma, vůbec nejde. Tématem jsou vztahy mezi lidmi, které, jak už to tak chodí, tak docela nefungují.

A tady je nejdůležitější, jestli nám je herci dokáží sdělit s potřebnou naléhavostí

 

Největší čas na jevišti trávíme s Maureen Folanovou (Veronika Korytářová) a Mag Folanovou (Veronika Janků j.h.) a obě jsou skvělé. Řekl bych, že Veronika Janků je výborná zejména v momentech, kdy jakoby nehraje, tedy v pauzách. Tohle jistě všichni znáte: matka, která nemluví, ale pouze významně mlčí je naprosto ultimátní.

Pat Dooley Zdeňka Kupky je uvěřitelný a jeho monolog hned po pauze funguje naprosto skvěle a Ray Dooley Daniela Tomana je možná až zbytečně ne moc chytrý buran, ale takhle ho holt Martin McDonagh napsal…

Dohromady je kráska titul, jenž má na divadelních jevištích stále místo už jenom proto, že svého času dokázala vyhmátnout problém, podivně (ne)fungujících rodinných vztahů, a obnažit je takovým způsobem, že rozmluví i diváky, kteří se cestou k šatně baví o tom, že přesně tohle se stalo jim, sousedům nebo prostě kámošům.

Běžte se kouknout.

————–

Inscenační tým
Režie Kateřina Dušková
Dramaturgie Jiří Janků
Scéna Pavel Kodeda
Kostýmy Edita Kurková Kodeda
Hudba Darek Král

Osoby a obsazení
Maureen Folanová VERONIKA KORYTÁŘOVÁ
Mag Folanová, její matka VERONIKA JANKŮ [J.H.]
Pat Dooley ZDENĚK KUPKA
Ray Dooley, jeho bratr DANIEL TOMAN

 

Tagy